ΑΘΗΝΑ
11:06
|
23.04.2024
Στο επίκεντρο ερευνών της Ε.Ε. πέφτουν αμερικανικά τεχνολογικά μεγαθήρια, όπως η Amazon και η Meta.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon.

Με τον τρόπο αυτό τερματίζονται τρεις διαφορετικές έρευνες της Ε.Ε. κατά του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου σε σχέση με:

  • Κατηγορίες για κατάχρηση του μεγέθους, της ισχύος και των δεδομένων της προκειμένου να προωθήσει δικά της προϊόντα με αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Amazon.
  • Την ίση μεταχείριση των πωλητών στην κατάταξη των προσφορών τους στο «κουτί αγορών» («Buy Box») στον ιστότοπο της Amazon.
  • Οι πωλητές με τη δυνατότητα Prime δεν μπορούσαν να επιλέξουν τις δικές τους υπηρεσίες logistics και παράδοσης πλην εκείνων που είχαν εγκριθεί και επιλεγεί από την Amazon.

Η αμερικανική εταιρεία τελικά διευθέτησε και τις τρεις περιπτώσεις ώστε να αποφύγει τεράστια πρόστιμα από την Ε.Ε.

Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που επιβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε τις δεσμεύσεις της Amazon επειδή  «διευθετούν τις προκαταρκτικές μας ανησυχίες για τον ανταγωνισμό αναφορικά με τις πρακτικές της Amazon στο διαδικτυακό κατάστημα αγορών της».

Η δε Amazon δήλωσε «ικανοποιημένη» που διευθέτησε «τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Κόντρα της Ε.Ε. και με τη Meta

Τη Δευτέρα η Ε.Ε. κατηγόρησε τη μητρική εταιρία του Facebook, Meta, για κατάχρηση της θέσης του στην αγορά των διαδικτυακών διαφημίσεων.

Κατηγορεί δηλαδή το αμερικανικό Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης πως «πιέζει» ανταγωνιστές στην αγορά online διαφημίσεων, συνδέοντας το Facebook Marketplace στο δικό της μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

H αντιμονοπωλιακή αρχή της Ε.Ε. εκτίμησε επίσης ότι η Meta πιθανότατα επιβάλλει αθέμιτους όρους, που της επιτρέπουν να χρησιμοποιεί δεδομένα σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες διαφήμισης.

Η εξέλιξη επισπεύδει τις εξελίξεις για την πιθανή επιβολή προστίμων ή αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρίας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. προχωρά από το 2019 σε μπαράζ ερευνών και κινήσεων κατά αμερικανικών τεχνολογικών εταιριών για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος μεγαθηρίων του χώρου όπως οι εταιρίες Google, Αpple και Amazon.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εκθέτει κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και υποκλοπές

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα