ΑΘΗΝΑ
14:44
|
06.05.2024
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έγιναν στην Πρίστινα μετά τη συνάντηση με την Κοσοβάρα ομόλογό του, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ε.Ε. είναι μονόδρομος» τόνισε σήμερα στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιώντας επίσκεψη σε ένα κρατίδιο που είναι εδώ και 23 χρόνια προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, τη μονομερή ανεξαρτησία του οποίου δεν έχουν αναγνωρίσει πέντε χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με την Κοσοβάρα ομόλογό του Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς που έγινε στο φόντο της νέας όξυνσης της έντασης στις σχέσεις της Σερβίας με το ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο, ο Δένδιας ανέφερε πως η πρόοδος στο διάλογο των δύο πλευρών είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση των ενταξιακών τους σχεδίων στην Ε.Ε..

Εξέφρασε την αντίθεση της Ελλάδας στην πεποίθηση κάποιων πως χωρών (βλέπε «Μεγάλη Αλβανία» και Τουρκία) που οραματίζονται, όπως τόνισε, «αναθεωρητικές πολιτικές και νέο-ιμπεριαλιστικές ιδεολογίες». «Αυτό δεν είναι ανεκτό από εμάς. Αυτή είναι μια ατζέντα του 19ου αιώνα, όχι του 21ου αιώνα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Δένδιας θέλοντας να δείξει τη σημασία που έχουν για την Ελλάδα οι στενότερες σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε σαν παραδείγματα την πρόσφατη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα, την επίσκεψή του ίδιου στο Βελιγράδι χθες και στα Τίρανα αύριο επισημαίνοντας πως αναδεικνύουν «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή και στη στενή συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, ο Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως πάντα, και το κεκτημένο της Ε.Ε..

«Μετά τη Συμφωνία που συνήφθη με τη βοήθεια της Ε.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο, είναι υψίστης σημασίας οι δύο πλευρές να συνεργαστούν με καλή πίστη. Και θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες και ρητορική που κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο όσα έχετε επιτύχει μέχρι τώρα».

Τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά μου προς το Βελιγράδι, χθες.

«Δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προωθήσουν τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για την Ε.Ε.. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τρίτους να επωφεληθούν από την αστάθεια και την ανασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας είχε στη συνέχεια συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συζητώντας θέματα συνεργασίας σε οικονομία και ενέργεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα