ΑΘΗΝΑ
20:56
|
03.05.2024
Μεγαλύτερες δυσκολίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ε.Ε. το χειμώνα του 2023 διαβλέπουν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυστηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο έλλειψης από τις αγορές ενέργειας της Ε.Ε. το 2023 πάνω από 30 δις. κ.μ. φυσικού αερίου απηύθυναν σήμερα στο πλαίσιο συνάντησης με παράγοντες της αγοράς Ενέργειας η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους 32 εταιριών ενέργειας οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναφέρθηκαν στις ενεργειακές προκλήσεις του 2023 επισημαίνοντας για παράδειγμα πως θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ε.Ε. ελλείψεις 30 δις. κ.μ. φυσικού αερίου.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς πρότεινε για παράδειγμα:

  • Την εντατικοποίηση των προσπαθειών αγοράς φυσικού αερίου μέσω της νέας, κοινής πλατφόρμας ενέργειας της Ε.Ε. που δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ελλείψεων.
  • Την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών ενέργειας ώστε να είναι έτοιμες να δεχθούν επιπλέον ποσότητες τερματικοί σταθμοί Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και υπόγειες αποθήκες.
  • Τη συνέχιση της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%.
  • Τη συνέχιση του διαλόγου με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και άλλους εταίρους για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ενέργειας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διαπίστωσε «μεγάλα βήματα» στη διαφοροποίηση πηγών αγοράς ενέργειας στην Ε.Ε. και στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου με σημαντικές εισαγωγές από χώρες όπως η Νορβηγία και μοναρχίες του Κόλπου. Προειδοποίησε επίσης πως το 2023 θα είναι «πιο δύσκολη χρονιά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα