ΑΘΗΝΑ
04:21
|
04.05.2024
Μια συμφωνία-ορόσημο, που θα έθετε ένα νέο εθνικό πρότυπο για την ενίσχυση των μισθών και των συνθηκών εργασίας για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε δημόσια πανεπιστήμια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες απεργοί ακαδημαϊκοί άρχισαν να ψηφίζουν τη Δευτέρα για την επικύρωση μιας συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για τον τερματισμό της απεργίας πέντε εβδομάδων, που τα συνδικάτα λένε ότι είναι η μεγαλύτερη στάση εργασίας που έγινε ποτέ σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ.

Η προτεινόμενη σύμβαση χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές των συνδικάτων και των πανεπιστημίων ως μια εργατική συμφωνία-ορόσημο, που θα έθετε ένα νέο εθνικό πρότυπο για την ενίσχυση των μισθών και των συνθηκών εργασίας για μεταπτυχιακούς φοιτητές που απασχολούνται σε δημόσια πανεπιστήμια.

Η δοκιμαστική διευθέτηση επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή, μια εβδομάδα αφότου οι δύο πλευρές ζήτησαν από έναν ανεξάρτητο διαμεσολαβητή, τον πρώην γερουσιαστή και δήμαρχο του Σακραμέντο Ντάρελ Στάινμπεργκ να βοηθήσει να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες και να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία.

Οι εργαζόμενοι, που προχώρησαν σε απεργία στις 14 Νοεμβρίου, περιλαμβάνουν βοηθούς διδασκαλίας, ερευνητές, καθηγητές και άλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές εκπαιδευτές και στις 10 πανεπιστημιουπόλεις του UC και στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley.

Θα παραμείνουν εκτός δουλειάς έως ότου η συμφωνία εγκριθεί με απλή πλειοψηφία μεταξύ εκείνων που ψηφίζουν στην ψηφοφορία επικύρωσης, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Η απεργία κράτησε για εβδομάδες καθώς η φθινοπωρινή περίοδος πλησίαζε στο τέλος της, διακόπτοντας τις τελικές εξετάσεις, τις συνεδρίες μελέτης και τη βαθμολόγηση των εργασιών σε όλο το κορυφαίο πανεπιστημιακό σύστημα της Καλιφόρνια. Όσον αφορά τους εργαζομένους που συμμετείχαν, κατατάχθηκε ως μεγαλύτερη από οποιαδήποτε προηγούμενη απεργία σε ακαδημαϊκό ίδρυμα των ΗΠΑ, δήλωσαν ηγέτες των συνδικάτων.

Το δοκιμαστικό σύμφωνο θα παρέχει αυξήσεις μισθών έως και 66% κατά τη διάρκεια της σύμβασης 2-1/2 ετών, σύμφωνα με τους ηγέτες των δύο ντόπιων συνδικάτων της United Auto Workers (UAW) που αντιπροσωπεύουν τους 36.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές που καλύπτονται από τη συμφωνία.

Δύο άλλοι ντόπιοι του UAW που διαπραγματεύονταν εκ μέρους 12.000 μεταδιδακτορικών μελετητών και ερευνητών επικύρωσαν έναν ξεχωριστό διακανονισμό και επέστρεψαν στη δουλειά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το UAW, επεκτείνοντας τις τάξεις του τα τελευταία χρόνια για να συμπεριλάβει οικονομικούς τομείς πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία, είχε καταστήσει την επίτευξη των μισθών διαβίωσης κορυφαία προτεραιότητα για τους ακαδημαϊκούς εργαζομένους του, πολλοί από τους οποίους το σωματείο είπε ότι αντιμετώπισαν τρομακτικά βάρη ενοικίων και χρέη σε μισθούς μερικής απασχόλησης έως και 24.000 $ το χρόνο.

Μέχρι τη φθινοπωρινή περίοδο του 2024 βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, ο ελάχιστος μισθός εννέα μηνών για τους βοηθούς διδασκαλίας θα αυξηθεί σε 36.500 δολάρια στο UC Berkeley, στο UC San Francisco και στο UCLA και σε $34.000 σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Οι ηγέτες της Ένωσης που προτρέπουν την επικύρωση της συμφωνίας επεσήμαναν επίσης τα διευρυμένα οφέλη για τη φροντίδα των παιδιών, τη δημόσια συγκοινωνία και την προστασία του χώρου εργασίας.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές είπαν ότι η δοκιμαστική συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στο κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε ακριβές πόλεις όπου βρίσκονται πολλές πανεπιστημιουπόλεις του UC, και οι επικριτές κατηγόρησαν τη συμφωνία για την παραίτηση από τα αιτήματα των συνδικάτων για σύνδεση των μισθολογικών κερδών με το κόστος στέγασης, οι Los Angeles Times έχουν αναφερθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα