ΑΘΗΝΑ
06:12
|
05.05.2024
Συνάντηση του Μπάιντεν με τον πρόεδρο του Ισημερινού, εν μέσω αυξημένης πίεσης του Λευκού Οίκου για τις μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τον Ισημερινό, Γκιγιέρμο Λάσο τη Δευτέρα (19/12) για να συζητήσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της ροής μεταναστών προς τις ΗΠΑ καθώς ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση για τις μεταναστευτικές του πολιτικές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καλείται αυτή την εβδομάδα να άρει τον Τίτλο 42, μια εντολή δημόσιας υγείας που εκδόθηκε για πρώτη φορά υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία επιτρέπει στα Τελωνεία και στην Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ να απελαύνουν γρήγορα μετανάστες στο Μεξικό ή πίσω στις χώρες καταγωγής τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού επί αμερικανικού εδάφους.

Η άρση της εντολής, όπως απαιτείται από έναν δικαστή που είπε ότι ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη» και παραβίαζε την ομοσπονδιακή κανονιστική νομοθεσία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση χιλιάδων μεταναστών που ζητούν άσυλο σε κοινότητες πολιτειακών συνόρων και σε μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Μπάιντεν και ο Λάσο κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο στο Οβάλ Γραφείο για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις τους.

«Σήμερα θα συνεχίσουμε να χτίζουμε στην πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Μαζί έχουμε κάνει ιστορικά βήματα στη μετανάστευση», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Ο Λάσο υποστήριξε ότι αυτός και ο Μπάιντεν θα επιβεβαιώσουν τις δημοκρατικές αξίες της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Ισημερινού είπε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της μετανάστευσης ανέκυψε στις συνομιλίες τους με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Μιλήσαμε για τη μετανάστευση και τη μετανάστευση ως συνέπεια των οικονομικών προβλημάτων πολλών χωρών στη Λατινική Αμερική. Επικυρώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, όπως κάναμε, το μεταναστευτικό φαινόμενο, ειδικά (μετανάστες) από τη Βενεζουέλα στον Ισημερινό» υποστήριξε ο Λάσο.

Αμερικανοί νομοθέτες, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, πίεσαν την περασμένη Κυριακή τον Μπάιντεν να αναλάβει δράση για να διαχειριστεί ένα αναμενόμενο κύμα αιτούντων άσυλο στα νότια σύνορα της χώρας.

Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, συντηρητικός Δημοκρατικός, εμφανιζόμενος στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Face the Nation” του CBS News την Κυριακή, προέτρεψε τον Μπάιντεν να ζητήσει παράταση του Τίτλου 42. «Ο πρόεδρος πρέπει να βρει έναν τρόπο», είπε ο Μάντσιν.

Ο Λάσο επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο αφού ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Ντοντ, ο οποίος είναι ο ειδικός σύμβουλος του Μπάιντεν για την Αμερική, απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στον Ισημερινό.

Ο Λάσο παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής στο Λος Άντζελες το περασμένο καλοκαίρι, αφού αρκετοί βασικοί Πρόεδροι επέλεξαν να την παρακάμψουν και να στείλουν αντιπροσωπείες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «τα βασικά αίτια» της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των κακών οικονομικών συνθηκών και της πολιτικής αστάθειας. «Έχουμε επενδύσει προφανώς στην επιτυχία του Ισημερινού και ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Ισημερινού, εργάζεται σκληρά για να προσφέρει ευημερία και ασφάλεια για τον λαό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε συνομιλία με δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα