ΑΘΗΝΑ
19:55
|
06.05.2024
Η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία με τη Νιγηρία για την επιστροφή και των 1.130 μπρούντζινων αρχαιοτήτων του Μπενίν που απέκτησε μέσω αρχαιοκαπηλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία παρέδωσε στη Νιγηρία 20 μπρούτζινα αγαλματίδια του Μπενίν από τα μουσεία της, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, καθιστώντας τη χώρα της την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα, που επέστρεψε πολιτιστικά αντικείμενα κλοπής στην αφρικανική πατρίδα τους.

Οι παραδόσεις είναι ο βασικότερος λόγος της συζήτησης για την επιστροφή των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από την Αφρική από τους Ευρωπαίους κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η Γερμανία συμφώνησε πέρυσι να αρχίσει να επιστρέφει τα μπρούντζινα αγαλματίδια του Μπενίν που εκτίθενταν στα μουσεία της.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία με τη Νιγηρία για την επιστροφή και των 1.130 μπρούντζινων αρχαιοτήτων του Μπενίν – στην πραγματικότητα ανάγλυφα γλυπτά από κράμα χαλκού, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν αυλικές φιγούρες – που «φιλοξενούνταν» σε γερμανικά κρατικά μουσεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζέφρι Ονιεάμα και ο υπουργός Πληροφοριών Λάι Μοχάμεντ ήταν παρόντες στην τελετή επιστροφής, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Πολιτισμού και ΜΜΕ της Γερμανίας Κλαούντια Ροθ καθώς και διευθυντών μουσείων στη Γερμανία.

«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα που ήταν πολύ καθυστερημένο: Επιστρέφουμε 20 μπρούντζινα αγαλματίδια του Μπενίν από τα γερμανικά μουσεία εκεί που ανήκουν, στην πατρίδα τους», είπε ο Μπάερμποκ σε δημοσιογράφους στην Αμπούτζα.

Μερικά από τα χειροποίητα αντικείμενα από το Μπενίν ήταν υπό γερμανική κράτηση για σχεδόν δύο αιώνες, με μερικά να βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και καζίνο, δήλωσαν Νιγηριανοί αξιωματούχοι.

Βρετανοί στρατιώτες κατάσχεσαν χιλιάδες μεταλλικά χυτά και γλυπτά κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο τότε ξεχωριστό Βασίλειο του Μπενίν το 1897.

Οι μπρούτζινες αρχαιότητες δημοπρατήθηκαν και στη συνέχεια βρέθηκαν σε ιδρύματα από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη μεγαλύτερη συλλογή να εντοπίζεται στο Λονδίνο.

Οι επιστροφές είναι πιθανό να αυξήσουν την πίεση στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το οποίο κατέχει μακράν τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική συλλογή χάλκινων αρχαιοτήτων από το Μπενίν.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Νιγηρίας κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να απελευθερώσει τα περισσότερα από τα 900 χάλκινα αγαλματίδια του Μπενίν που διαθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα