Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Περού έδωσε την Τρίτη το προσωρινό πράσινο φως στο Κογκρέσο για να προωθήσει τις γενικές εκλογές μέχρι το τέλος του 2023, εν μέσω θανατηφόρων διαμαρτυριών για την παραπομπή του πρώην προέδρου, Πέδρο Καστίγιο.
Το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κογκρέσο πρόκειται να συζητήσει πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αργότερα σήμερα, αφού αρχικά απέρριψε το ενδεχόμενο την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι αριστεροί νομοθέτες αντιτίθενται στην πρόταση για νέες εκλογές.
«Το εκλογικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, παρά τις δυσκολίες, με στόχο να υποστηρίξει το συλλογικό έργο της οικοδόμησης της ειρήνης», δήλωσε στο Twitter ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Χόρχε Σάλας.
Λαμβάνοντας υπόψη το «κοινωνικό επείγον», ο Σάλας είπε ότι οι προκριματικές εκλογές θα μπορούσαν να θυσιαστούν προκειμένου να διεξαχθεί μια νέα προεδρική ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2023.
Η νέα πρόεδρος, Ντίνα Μπολουάρτε ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 7 Δεκεμβρίου, λίγο αφότου ο προκάτοχός της Καστίγιο ανατράπηκε και συνελήφθη μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο λόγω της εκτεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατικών δυνάμεων.
Από τότε που η Μπολουάρτε ανέλαβε τα καθήκοντά της, βίαιες διαδηλώσεις συγκλόνισαν το έθνος των Άνδεων αφήνοντας τουλάχιστον 21 νεκρούς σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχές, και έξι ακόμη σε επεισόδια που αφορούσαν αποκλεισμούς δρόμων.
Οι διαδηλωτές απαιτούν άμεσες εκλογές και το κλείσιμο του Κογκρέσου, ενώ ορισμένοι ζητούν επίσης την απελευθέρωση του Καστίγιο και την παραίτηση της Μπολουάρτε.
Νωρίτερα την Τρίτη, το Μεξικό δήλωσε ότι έχει παραχωρήσει άσυλο στην οικογένεια του πρώην προέδρου του Περού Πέδρο Καστίγιο και ότι διαπραγματεύεται την ασφαλή διέλευση τους από την πρεσβεία του Μεξικού στη Λίμα.
Ως απάντηση, η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε την Τρίτη να απελάσει από τη χώρα τον Μεξικανό πρεσβευτή στη Λίμα, Πάμπλο Μονρόι, δίνοντάς του 72 ώρες για να εγκαταλείψει την εθνική επικράτεια για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού για λογαριασμό της χώρας του.
Ο πρώην αρχηγός του κράτους του Περού κρατείται προφυλακισμένος για 18 μήνες ενώ διενεργείται έρευνα για ανταρσία, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις του Περού για χρήση φονικών πυροβόλων όπλων και ρίψη καπνογόνων από ελικόπτερα. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι οι διαδηλωτές, κυρίως στην περιοχή των νότιων Άνδεων, χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά.