Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκκολαπτόμενους και νεαρούς πληθυσμούς του είδους προς εξαφάνιση ροζ ιγκουάνα των Γκαλαπάγκος, ενός απειλούμενου ερπετού που είναι εγγενές σε ένα μοναδικό νησί του αρχιπελάγους του Ισημερινού, για πρώτη φορά από την ανακάλυψη του είδους πριν από μόλις δεκαετίες.
Εγγενές μόνο στις πλαγιές του ηφαιστείου Γουλφ στο νησί Ισαμπέλα των Γκαλαπάγκος, το ροζ ιγκουάνα θεωρείται άκρως απειλούμενο και έχουν απομείνει μόνο αρκετές εκατοντάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
«Αυτή η ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο μας επιτρέπει να εντοπίσουμε μια πορεία για να σώσουμε το ροζ ιγκουάνα», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος Ντάνι Ρουέντα την Τρίτη.
Τα ροζ ιγκουάνα, τα οποία μπορούν να εκτείνονται έως και 18,5 ίντσες (47 cm) σε μήκος, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τους δασοφύλακες των εθνικών πάρκων το 1986. Ωστόσο, οι επιστήμονες χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναγνωρίσουν το ροζ ιγκουάνα ως ξεχωριστό είδος από άλλα στο νησί.
Ο πληθυσμός τους απειλείται από εισαγόμενα είδη στο νησί, ιδιαίτερα τα τρωκτικά, ανέφερε το εθνικό πάρκο.
«Η γνώση όλων των πτυχών που καθιστούν την ύπαρξή τους ευάλωτη θα μας επιτρέψει να λάβουμε έγκαιρα μέτρα, κυρίως κατά των χωροκατακτητικών ειδών και έτσι να αποφύγουμε τη διακοπή των φυσικών κύκλων αυτών των εύθραυστων οικοσυστημάτων», είπε ο Ρουέντα.
Τα νησιά Γκαλαπάγκος, με τη μοναδική τους άγρια ζωή, ήταν μια βασική δύναμη πίσω από τη θεωρία της εξέλιξης του Βρετανού επιστήμονα Κάρολου Δαρβίνου. Είναι η πατρίδα πολλών ειδών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, συμπεριλαμβανομένων γιγάντιων χελώνων, κορμοράνων που δεν πετούν και πολλών ειδών ιγκουάνα, συμπεριλαμβανομένου του ροζ ιγκουάνα.
Το ηφαίστειο Γουλφ είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία που παρακολουθεί το εθνικό πάρκο, το οποίο εγκατέστησε έναν σταθμό έρευνας και παρακολούθησης στη βάση του.