ΑΘΗΝΑ
04:03
|
04.05.2024
Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε η κρατικοποίηση του προμηθευτή φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει κρατικοποιήσει πλήρως την ενεργειακή εταιρεία Uniper αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την ευλογία της για να σώσει τον προμηθευτή φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για εθνικοποίηση της Uniper τον Σεπτέμβριο, επεκτείνοντας την κρατική παρέμβαση στον ενεργειακό τομέα για να αποτρέψει την έλλειψη που προέκυψε από την ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας. Η συμφωνία βασίζεται σε ένα αρχικό πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,5 δισεκατομμύρια δολάρια) που χρηματοδοτεί η Γερμανία.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Uniper ενέκριναν τα μέτρα τη Δευτέρα. Η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ έδωσε την υπό όρους έγκρισή της την Τρίτη. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιό της στο 25% συν μία μετοχή έως το 2028, προθεσμία που μπορεί να παραταθεί μόνο με την έγκριση της Επιτροπής.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσαν την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση έχει πλέον μερίδιο περίπου 99% στην εταιρεία. Η υπάρχουσα διαχείριση της Uniper παραμένει σε ισχύ.

Η Uniper ελεγχόταν μέχρι τώρα από την Fortum που εδρεύει στη Φινλανδία. Η φινλανδική κυβέρνηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο Fortum.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εταιρεία αγόρασε περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, η οποία άρχισε να μειώνει τις παραδόσεις στη Γερμανία τον Ιούνιο και δεν έχει προμηθεύσει φυσικό αέριο στη χώρα από τα τέλη Αυγούστου.

Η Uniper έχει επιβαρυνθεί με τεράστιο κόστος ως αποτέλεσμα αυτών των περικοπών, επειδή αναγκάστηκε να αγοράσει φυσικό αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές της αγοράς για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στη σύμβαση προμήθειας. Τον περασμένο μήνα, είπε ότι είχε κινήσει διαδικασίες για να ζητήσει αποζημίωση από τη ρωσική Gazprom σε ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Στοκχόλμη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα