ΑΘΗΝΑ
10:00
|
03.05.2024
Εκτιμά ότι ο πρώην πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για υποκίνηση θανατηφόρας εξέγερσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιτροπή του Κογκρέσου που συστήθηκε για τη διερεύνηση της επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε στην δημοσιότητα αργά χθες Πέμπτη, την τελική της έκθεση, εκτιμώντας ότι ο πρώην πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες για υποκίνηση θανατηφόρας εξέγερσης.

Η έκθεση, η οποία εκτείνεται σε περισσότερες από 800 σελίδες, βασίζεται σε σχεδόν 1.200 συνεντεύξεις που πάρθηκαν από την Επιτροπή σε διάστημα 18 μηνών και εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, καθώς και σε αποφάσεις περισσότερων από 60 ομοσπονδιακών και πολιτειακών δικαστηρίων.

Η έκθεση απαριθμεί 17 συγκεκριμένα ευρήματα, εντοπίζει τις νομικές επιπτώσεις των ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ και αρκετών συνεργατών του και περιλαμβάνει ποινικές παραπομπές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλα άτομα. Η έκθεσή της απαριθμεί επίσης νομοθετικές συστάσεις για να αποτραπεί παρόμοια τέτοια επίθεση στο μέλλον.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο για τέσσερα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης και της εξέγερσης, για την προσπάθειά του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου 2020 η οποία πυροδότησε πυροδότησε την επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στις 6 Ιανουαρίου.

«Αντί να τιμήσει τη συνταγματική υποχρέωσή του να «φροντίζει ώστε οι νόμοι να εκτελούνται πιστά», ο Πρόεδρος Τραμπ σχεδίασε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα», είχε πει νωρίτερα η Επιτροπή της Βουλής σε μια περίληψη 160 σελίδων της έκθεσής της.

Σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο δίκτυό του Truth Social μετά την δημοσίευση της τελικής έκθεσης, ο Τραμπ την χαρακτήρισε «άκρως κομματική» και «κυνήγι μαγισσών».

Σημειώνεται ότι το αίτημα της Επιτροπής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υποχρεώνει τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ενεργήσουν, αλλά σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην ιστορία που το Κογκρέσο παραπέμπει έναν πρώην πρόεδρο για ποινική δίωξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα