ΑΘΗΝΑ
01:41
|
09.05.2024
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα, εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, και από την 16μελη Ιερά Σύνοδο, ο Πάφου Γεώργιος έλαβε 11 ψήφους, ο Λεμεσού Αθανάσιος 4 ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είχε έλθει δεύτερος στις ψήφους του λαού.

Με την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου, ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη, και έγινε η ανάγνωση της κανονιστικής πράξης για την επικύρωση του αποτελέσματος των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. Η κανονιστική πράξη υπογράφεται στην Αγία Τράπεζα του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη από όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η ημερομηνία ενθρόνισης του νέου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου θα καθοριστεί από τον ίδιο, κατόπιν συνεννόησης και με άλλες ορθόδοξες εκκλησίες ανάμεσα στις οποίες και της εκκλησίας της Ελλάδος, και προσδιορίζεται μετά τα Θεοφάνια.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο νέος αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε στην Αθηαίνου το 1949. Ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αποφάσεις της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανική εκκλησίας. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως και Θεολογία και μάλιστα είχε εργαστεί ως Καθηγητής χημείας σε Γυμνάσια της Κύπρου όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή.

Με αφορμή την σύλληψη και την κακοποίηση του από τα Τουρκικά στρατεύματα κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989 κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Συγχαρητήριο μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Τοποτηρητή του Αρχιεπισκόπου Θρόνου της Κύπρου, για τη σημερινή εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ως νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο και την Ορθοδοξία», σημειώνει. «Το υπουργείο Εξωτερικών εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκπο μακροημέρευση και κάθε επιτυχία στα ποιμαντορικά του καθήκοντα».

Τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικά, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το μεσημέρι.

Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα διορθόδοξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ζιμπάμπουε: Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα