ΑΘΗΝΑ
03:51
|
06.05.2024
Ένας πρώην μαοϊκός αντάρτης που ηγήθηκε μιας 10ετούς εξέγερσης κατά της ινδουιστικής μοναρχίας του Νεπάλ διορίστηκε πρωθυπουργός για 3η φορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην μαοϊκός αντάρτης που ηγήθηκε μιας δεκαετούς εξέγερσης κατά της ινδουιστικής μοναρχίας του Νεπάλ διορίστηκε την Κυριακή πρωθυπουργός για τρίτη φορά, σε συμμαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού οι εκλογές του περασμένου μήνα κατέληξαν σε μια βουλή χωρίς αυτοδυναμία, αναφέρει το Reuters.

Ο Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, ο οποίος εξακολουθεί να ακούει στο όνομά de guerre Prachanda – που σημαίνει «τρομερός» ή «άγριος» – θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο της πενταετούς θητείας με την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Κομμουνιστικού Ενωμένου Μαρξιστικού-Λενινιστικού κόμματος (UML) και κάποιων άλλων μικρότερων ομάδων, ανέφεραν στελέχη του κόμματος.

«Διορίστηκε και έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», δήλωσε στο Reuters η Τίκα Ντακάλ, βοηθός του προέδρου Μπιντία Ντέβι Μπαντάρι.

Ο Πρατσάντα, ο οποίος αντικαθιστά τον Σερ Μπαχαντούρ Ντεούμπα του κόμματος του Νεπαλέζικου Κογκρέσου, θα παραιτηθεί το 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για το UML να αναλάβει, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή είναι η συμφωνία. Το υπόλοιπο έργο κατανομής των βασικών άλλων θέσεων και υπουργείων πρέπει να διεκπεραιωθεί», δήλωσε στο Reuters ο Ντεβ Γκουρούνγκ, γενικός γραμματέας του κόμματος Μαοϊκού Κέντρου του Πρατσάντα μετά από μια συνάντηση του νέου συνασπισμού.

Ο νέος συνασπισμός έρχεται στην εξουσία λίγες ώρες αφότου ο 68χρονος Πρατσάντα, παραδόξως αποχώρησε από την κυβερνώσα συμμαχία υπό την ηγεσία του Ντεούμπα του κόμματος του Νεπαλέζικου Κογκρέσου. Ο Ντεούμπα αρνήθηκε να στηρίξει τον Πρατσάντα για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Ντεούμπα και ο Πρατσάντα είχαν συμμετάσχει και οι δύο στις εκλογές του Νοεμβρίου υποσχόμενοι να διατηρήσουν ανέπαφη την παλιά συμμαχία για αρκετά χρόνια.

Το κόμμα του Μαοϊκού Κέντρου του Πρατσάντα κέρδισε 32 έδρες στην 275μελή Βουλή των Αντιπροσώπων. Το UML έχει 78 έδρες και οι υπόλοιπες, που απαιτούνται για την πλειοψηφία των 138, θα ελέγχονται από μικρότερες ομάδες.

Το κόμμα του Κογκρέσου του Νεπάλ θα είναι η κύρια αντιπολίτευση με 89 έδρες.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο Πρατσάντα είναι απίθανο να προσφέρει στη χώρα σταθερότητα λόγω πολλών εταίρων συνασπισμού. Αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές οικονομικές προκλήσεις.

Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 8%, ο υψηλότερος των τελευταίων έξι ετών. Το Νεπάλ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, αντιμετωπίζει επίσης μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, με αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές βασικών αγαθών.

«Είναι απίθανο η οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς η πολιτική αστάθεια θα τρομάξει τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις», δήλωσε στο Reuters ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ντιπέντρα Μπαχαντούρ Κσέτρι.

Το Νεπάλ έχει δει 10 κυβερνητικές αλλαγές από το 2008, όταν καταργήθηκε η μοναρχία των 239 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα