Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε συνομιλίες, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, αναφέρει το Reuters.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.
Μέχρι στιγμής, ο πόλεμος δεν έχει τέλος.
Το Κρεμλίνο λέει ότι θα πολεμήσει έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, ενώ το Κίεβο λέει ότι δεν θα ησυχάσει έως ότου διωχθεί κάθε Ρώσος στρατιώτης από όλη την επικράτειά του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για αποδεκτές λύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς – δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε, είναι αυτοί», δήλωσε ο Πούτιν στην συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα ότι ενώ οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις, η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η Ρωσία δεν μιλούσε ακόμη σοβαρά για μια πραγματική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.
Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο Πούτιν έπρεπε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι η Ρωσία δεν θέλει καμία διαπραγμάτευση.
«Η Ρωσία επιτέθηκε μόνη της στην Ουκρανία και σκοτώνει πολίτες», έγραψε στο Twitter ο Μικαΐλο Ποντόλιακ. «Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις, αλλά προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη».
«ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ενεργεί προς τη «σωστή κατεύθυνση» στην Ουκρανία επειδή η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούσε να χωρίσει τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον αρνείται ότι σχεδιάζει την κατάρρευση της Ρωσίας.
«Πιστεύω ότι ενεργούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των πολιτών μας, του λαού μας. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», είπε ο Πούτιν.
Ερωτηθείς εάν η γεωπολιτική σύγκρουση με τη Δύση πλησιάζει σε επικίνδυνο επίπεδο, ο Πούτιν είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο επικίνδυνο».
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση είχε ξεκινήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία το 2014 ανατρέποντας έναν φιλορώσο πρόεδρο στις διαδηλώσεις της Επανάστασης του Μαϊντάν.
Αμέσως μετά από εκείνη την επανάσταση, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις άρχισαν να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην ανατολική Ουκρανία.
«Στην πραγματικότητα, το θεμελιώδες πράγμα εδώ είναι η πολιτική των γεωπολιτικών μας αντιπάλων που στοχεύει στην διάσπαση της Ρωσίας, της ιστορικής Ρωσίας», είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν χαρακτηρίζει αυτό που αποκαλεί μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ως μια στιγμή ορόσημο όταν η Μόσχα στάθηκε τελικά απέναντι σε ένα δυτικό μπλοκ που λέει ότι επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι ο Πούτιν δεν έχει καμία δικαιολογία για αυτό που θεωρούν έναν πόλεμο κατοχής ιμπεριαλιστικού τύπου που έχει σπείρει βάσανα και θάνατο σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Ο Πούτιν περιέγραψε τη Ρωσία ως μια «μοναδική χώρα» και είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα του λαού της είναι ενωμένος στην επιθυμία να την υπερασπιστεί.
«Όσον αφορά το κύριο μέρος – το 99,9% των πολιτών μας, ο λαός μας που είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα για τα συμφέροντα της πατρίδας – δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο για μένα εδώ», είπε ο Πούτιν.
«Αυτό για άλλη μια φορά με πείθει ότι η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα και ότι έχουμε έναν εξαιρετικό λαό. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε όλη την ιστορία της ύπαρξης της Ρωσίας.»