ΑΘΗΝΑ
17:50
|
25.04.2024
Δεκάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια παρασύρθηκαν σε μια παραλία στη δυτική Ινδονησία με μια ξύλινη βάρκα με σπασμένη μηχανή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια – όλοι άνδρες – παρασύρθηκαν σε μια παραλία στη δυτική Ινδονησία με μια ξύλινη βάρκα με σπασμένη μηχανή, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το BBC.

Περιγράφονται ως πεινασμένοι και αδύναμοι αφού πέρασαν ένα μήνα στη θάλασσα. Τουλάχιστον τρεις άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Δεν είναι σαφές εάν ανήκουν σε μια ομάδα τουλάχιστον 150 Ροχίνγκια που εγκλωβίστηκαν στη θάλασσα πριν από εβδομάδες.

Οι Ροχίνγκια είναι μια διωκόμενη εθνική μειονότητα στη χώρα τους, την Μιανμάρ (Βιρμανία).

Το ξύλινο σκάφος με 57 άνδρες προσάραξε το πρωί της Κυριακής στην επαρχία Άτσεχ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Γουινάρντι στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Το σκάφος είχε σπασμένο κινητήρα και το μετέφερε ο άνεμος σε μια ακτή στο χωριό Λαντόνγκ στην [περιοχή Ατσέχ Μπεσάρ]», είπε ο εκπρόσωπος.

«Είπαν ότι παρασύρονταν στη θάλασσα εδώ και ένα μήνα».

Ένας τοπικός αξιωματούχος μετανάστευσης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι πρόσφυγες θα τοποθετηθούν προσωρινά σε κρατική εγκατάσταση.

Άλλες αναφορές μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι 58 άνδρες έφτασαν στο Άτσεχ.

Δεν έγινε αμέσως γνωστό από πού απέπλευσαν οι μετανάστες, αν και πολλοί ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, περίπου 1.900 χλμ. μακριά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ προέτρεψε τις χώρες γύρω από τη Θάλασσα Ανταμάν στη Νοτιοανατολική Ασία να βοηθήσουν ένα μικρό αλιευτικό σκάφος που μετέφερε τουλάχιστον 150 πρόσφυγες Ροχίνγκια που παρέσυραν χωρίς μηχανή για δύο εβδομάδες μετά την αναχώρησή τους από το Μπαγκλαντές.

Οι άνθρωποι στο σκάφος με τους οποίους επικοινώνησαν μέσω δορυφορικού τηλεφώνου είπαν τότε ότι αρκετοί επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, είχαν ήδη πεθάνει. Είπαν ότι τα τρόφιμα και το νερό είχαν τελειώσει.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την Κυριακή φόβο ότι το αλιευτικό σκάφος μπορεί να είχε βυθιστεί.

Πολλοί μουσουλμάνοι Ροχίνγκια κατέφυγαν στο Μπαγκλαντές το 2017 για να γλιτώσουν από μια εκστρατεία γενοκτονίας που ξεκίνησε ο στρατός της Μιανμάρ.

Τους τελευταίους μήνες, προσπαθούν να ξεφύγουν από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο Μπαγκλαντές κάνοντας θαλάσσια ταξίδια υψηλού κινδύνου αυτή την εποχή του χρόνου, μετά το πέρας των μουσώνων στην περιοχή.

Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στους καταυλισμούς, ενώ περισσότεροι Ροχίνγκια που βρίσκονται ακόμη στη Μιανμάρ προσπαθούν επίσης να φύγουν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα εκεί πέρυσι.

Τουλάχιστον πέντε σκάφη είναι γνωστό ότι έχουν αναχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα