ΑΘΗΝΑ
06:36
|
04.05.2024
Μιλώντας στην Washington Post, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν υποστήριξε ότι ο ίδιος ευθύνεται για τη διαφθορά στη χώρα πολύ λιγότερο από ό,τι οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Χαμίντ Καρζάι, πρόεδρος του Αφγανιστάν από το 2001 έως το 2014, παραδέχτηκε ότι φέρει ευθύνη για τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται περισσότερο.

Μιλώντας στην Washington Post, ο Καρζάι ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη για τη διαφθορά και τις δωροδοκίες στην παροχή υπηρεσιών». «Αλλά τα μεγάλα συμβόλαια, η μεγάλη διαφθορά, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ή εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν ξεκάθαρα θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», συμπλήρωσε.

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν ήταν ο δικός μας πόλεμος», ανέφερε ο Καρζάι, διευκρινίζοντας τη θέση του μεταξύ της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ «δημοκρατίας» που διοικούσε και της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που του επέτρεψε να συνεχίσει να ζει στην Καμπούλ.

Παρά το γεγονός ότι οφείλει τη δύναμή του στην Ουάσιγκτον, έχει αναφερθεί στους Ταλιμπάν ως «αδέρφια» και κατήγγειλε τον 21χρονο πόλεμο που διεξήχθη εναντίον τους.

«Δεν ήμουν εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον πόλεμο κατά των αφγανικών χωριών και σπιτιών. Άλλαξα από τη στιγμή που αναγνώρισα ότι αυτός ο πόλεμος, που διεξάγεται στο όνομα της ήττας της τρομοκρατίας, είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος εναντίον του αφγανικού λαού», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Καρζάι κατηγόρησε επίσης τον διάδοχό του για την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021. «Το κράτος δεν θα είχε καταρρεύσει», αν ο Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι δεν είχε δραπετεύσει, υποστήριξε. «Η αποχώρηση του Γκάνι ήταν η κατάρρευση του όλου πράγματος».

Ωστόσο, είπε, είναι οι ΗΠΑ που φταίνε πρωτίστως για αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν. Παρά τις υποσχέσεις της Ουάσιγκτον, δύο δεκαετίες πολέμου όχι μόνο δεν έβαλαν τέλος στην τρομοκρατία, αλλά γέννησαν νέες τρομοκρατικές ομάδες όπως τον ISIS του Χορασάν.

Ο Καρζάι πέρασε 13 χρόνια διευθύνοντας το κατεχόμενο από τις ΗΠΑ Αφγανιστάν. Όταν άφησε τη θέση του το 2014, η κυβέρνησή του είχε γίνει συνώνυμη με τη διαφθορά, τον νεποτισμό και τη λεηλασία τόσο των κρατικών περιουσιακών στοιχείων όσο και των σχεδίων «οικοδόμησης έθνους» των ΗΠΑ, ενώ το Αφγανιστάν είχε ονομαστεί μια από τις τρεις κορυφαίες πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, η Washington Post ισχυρίζεται ότι η φήμη του έχει βελτιωθεί και ενώ μέχρι πρότινος ο Καρζάι είχε τη φήμη «μιας μαριονέτας», πλέον θεωρείται υποστηρικτής «ενός πιο δίκαιου Αφγανιστάν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα