Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών κατά του κορονοϊού στις αφίξεις από την Κίνα, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τα σύνορά του τον επόμενο μήνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη διαφάνειας γύρω από τον ιό στην Κίνα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται.
Η Ιαπωνία, η Μαλαισία και η Ταϊβάν – που ανησυχούν για την εισαγωγή κρουσμάτων κορονοϊού – έχουν ήδη αναγγείλει αυστηρότερα μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών τεστ.
Το Πεκίνο έχει πει ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα πρέπει να εισαχθούν σε «επιστημονική» βάση.
Η Ινδία εντείνει επίσης τα μέτρα για τις αφίξεις Κινέζων, αλλά αυτό ανακοινώθηκε πριν το Πεκίνο δηλώσει ότι θα χαλαρώσει την αυστηρή συνοριακή του πολιτική.
Οι αιτήσεις για διαβατήρια για Κινέζους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα επαναληφθούν από τις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν οι αρχές μετανάστευσης της χώρας.
Ταξιδιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν αύξηση της επισκεψιμότητας, αφήνοντας ορισμένες χώρες φοβισμένες για την πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για τις συνεχιζόμενες εκρήξεις του κορονοϊού στην Κίνα και την έλλειψη διαφανών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων γονιδιωματικής αλληλουχίας του ιού», ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε δήλωση που επικαλέστηκαν τα πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Γουάνγκ Γουένμπιν, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, κατηγόρησε στη συνέχεια τις δυτικές χώρες και τα μέσα ενημέρωσης ότι «υποκινούν» και «διαστρεβλώνουν τις προσαρμογές της κινεζικής πολιτικής για τον κορονοϊό».
Είπε ότι η Κίνα πιστεύει ότι οι απαντήσεις όλων των χωρών στον κορονοϊό θα πρέπει να είναι «βασισμένες στην επιστήμη και ανάλογες» και δεν πρέπει «να επηρεάζουν την κανονική συνδιαλλαγή των ανθρώπων με άλλους ανθρώπους».
Ο κ. Γουάνγκ ζήτησε «κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση ασφαλών διασυνοριακών ταξιδιών, τη διατήρηση της σταθερότητας των παγκόσμιων βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αλλά επί του παρόντος δεν εξετάζουν νέους περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες.
Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία εξακολουθεί να είναι «σχετικά χαμηλός».
Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είχε αναπτυχθεί μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη [του κορονοϊού]».
Ο πραγματικός αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων στην Κίνα είναι άγνωστος επειδή οι αξιωματούχοι σταμάτησαν να δημοσιοποιούν τα απαραίτητα δεδομένα. Οι αναφορές δηλώνουν ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν.
Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανέφερε περίπου 4.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα και λίγους θανάτους.
Πριν από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων, οι άνθρωποι αποθαρρύνονταν έντονα για ταξίδια στο εξωτερικό. Η πώληση εξερχόμενων ομαδικών και οργανωμένων ταξιδιών απαγορεύτηκε, σύμφωνα με την εταιρεία λύσεων μάρκετινγκ Dragon Trail International.
Μέσα σε μισή ώρα από την ειδοποίηση της Δευτέρας ότι τα σύνορα της Κίνας θα ανοίξουν ξανά, δεδομένα από τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Trip.com – που αναφέρονται στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης – έδειξαν ότι οι αναζητήσεις για δημοφιλείς προορισμούς είχαν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί.
Ξεχωριστά την Τετάρτη, ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι ανακοίνωσε ότι η πόλη του καταργεί σχεδόν αμέσως τον τελευταίο από τους κανόνες κορονοϊού- εκτός από τη χρήση μάσκας προσώπου, η οποία θα παραμείνει υποχρεωτική.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απαιτούν από τους διεθνείς ταξιδιώτες να επιδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού κατά την είσοδό τους στη χώρα.