ΑΘΗΝΑ
07:32
|
30.09.2024
Τα χαλάκια από μαλλιά μπορούν να τοποθετηθούν σε αποχετεύσεις για να απορροφήσουν τη ρύπανση στο νερό πριν φτάνει σε ένα ποτάμι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κομμωτήρια σε όλο το Βέλγιο σκουπίζουν και μαζεύουν τα μαλλιά που κόβουν οι πελάτες τους και στη συνέχεια τα παραδίδουν σε μια ΜΚΟ που τα ανακυκλώνει για να προστατεύσει το περιβάλλον.

Το πρότζεκτ «Ανακύκλωση Μαλλιών» τροφοδοτεί τις μπούκλες και τις τρέσες σε μια μηχανή που τις μετατρέπει σε συμπιεσμένα τετράγωνα χαλάκια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση πετρελαίου και άλλων υδρογονανθράκων που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή να γίνουν βιοσυνθετικές σακούλες.

Ο συνιδρυτής του προγράμματος Πάτρικ Γιάνσεν, εξηγώντας ότι 1 κιλό (2,2 λίβρες) μαλλιών μπορεί να απορροφήσει 7-8 λίτρα (1,8-2,1 γαλόνια ΗΠΑ) λάδι και υδρογονάνθρακες, είπε ότι τα χαλάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε αποχετεύσεις για να απορροφήσουν τη ρύπανση στο νερό πριν φτάνει σε ένα ποτάμι.

«Τα προϊόντα μας είναι ακόμη πιο ηθικά καθώς κατασκευάζονται τοπικά… δεν εισάγονται από την άλλη άκρη του πλανήτη», είπε στο Reuters. «Φτιάχνονται εδώ για να αντιμετωπίζουν τοπικά προβλήματα».

Το πρότζεκτ αναφέρει στον ιστότοπό του ότι τα μαλλιά έχουν ισχυρές ιδιότητες: μια μπούκλα μπορεί να υποστηρίξει έως και 10 εκατομμύρια φορές το βάρος της, και εκτός από την απορρόφηση λίπους και υδρογονανθράκων, τα μαλλιά είναι υδατοδιαλυτά και εξαιρετικά ελαστικά λόγω των ινών κερατίνης που περιέχουν.

Η Ιζαμπέλ Βουλκίδη, διευθύντρια του κομμωτηρίου Helyode στις Βρυξέλλες, είναι μία από τις δεκάδες κομμωτές σε όλη τη χώρα που πληρώνουν μια μικρή αμοιβή στο έργο για να συλλέξουν τα κουρέματά τους.

«Αυτό που με παρακινεί, προσωπικά, είναι ότι θεωρώ ότι είναι κρίμα που σήμερα πετάγονται τα μαλλιά στον κάδο, όταν ξέρω ότι θα μπορούσαν να γίνουν τόσα πολλά με αυτά», είπε, καθώς χτένιζε και κούρευε τα μαλλιά ενός πελάτη της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι

Χασάν Νασράλα: Μετά τον «ηρωικό» θάνατο ενός ηγέτη

Δήλωση Υεμένης για πλήγμα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κατά την προσγείωση του Νετανιάχου

Ο πασιφιστής επαναστάτης των βοηθητικών προβλημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα