ΑΘΗΝΑ
01:31
|
18.09.2024
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ουζμπεκιστάν, πέθαναν τα 18 από τα 21 παιδιά στα οποία χορηγήθηκε το σιρόπι Doc-1 Max.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 18 παιδιά πέθαναν στο Ουζμπεκιστάν αφού τους χορηγήθηκε το αμφιλεγόμενο αντιγριπικό σιρόπι για παιδιά της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Marion Biotech Pvt Ltd.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, πέθαναν τα 18 από τα 21 παιδιά στα οποία χορηγήθηκε το σιρόπι Doc-1 Max επειδή εμφάνιζαν οξεία αναπνευστικά προβλήματα. Η αιτία του θανάτου τους εντοπίζεται στην ουσία αιθυλενογλυκόλη που, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι τοξική, και υπήρχε σε μία παρτίδα σκευασμάτων της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας.

Το σιρόπι είχε εισαχθεί στο Ουζμπεκιστάν από την εταιρεία Quramax Medical LLC και δόθηκε στα παιδιά στο σπίτι τους, χωρίς ιατρική συνταγή, είτε από τους γονείς τους ή κατόπιν συμβουλής φαρμακοποιών, σε δόσεις μεγαλύτερες των επιτρεπόμενων για τις ηλικίες αυτές.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν όλα ή κάποια από τα παιδιά κατανάλωσαν σιρόπι από την ύποπτη παρτίδα ή αν έλαβαν δόση υψηλότερη της κανονικής ή και τα δύο.

Πηγή στην κυβέρνηση της Ινδίας επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας της χώρας εξετάζει το θέμα. Μόλις χτες ξεκίνησαν στην Ινδία επιθεωρήσεις σε ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες σε όλη τη χώρα ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα υψηλά πρότυπα παρασκευής των φαρμάκων.

Όπως είναι γνωστό, δεκάδες παιδιά (πάνω από 70) πέθαναν στις αρχές του φθινοπώρου, στην Γκάμπια, αφού τους χορηγήθηκαν σιρόπια της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Maiden Pharmaceuticals Ltd.

Η κυβέρνηση της Ινδίας και η εταιρεία διαψεύδουν ότι ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία για τους θανάτους.

Στο Ουζμπεκιστάν, πάντως, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι απέλυσε επτά υπαλλήλους επειδή επέδειξαν «αμέλεια», αφού δεν ανέλυσαν εγκαίρως τους θανάτους των παιδιών και δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα. Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές σε κάποιους «ειδικούς», χωρίς να διευκρινίσει τι ρόλο έπαιξαν αυτοί οι «ειδικοί».

Οι αρχές απέσυραν επίσης τα χάπια και τα σιρόπια Doc-1 Max από όλα τα φαρμακεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση κρατικής τρομοκρατίας η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο λέει ο Σνόουντεν

Νέο έγκλημα σε βάρος εργατών η φωτιά στη Motor Oil, λέει το ΚΚΕ

Αναζητούν ύποπτο εμπρηστή που άναψε φωτιά στη βουλή της Ρουμανίας

Ισραηλινή υβριδική επίθεση στο Λίβανο: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 2.800 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών, pagers (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα