ΑΘΗΝΑ
18:18
|
25.04.2024
Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες εκτός της πρώην ΕΣΣΔ διαμορφώνονται το 2022 στα 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών κυμάνθηκαν φέτος οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων και πιέσεων σε βάρος της Μόσχας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και της ζημιάς που υπέστησαν οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2.

Στοιχεία του ρωσικού κολοσσού ενέργειας, Gazprom,  και του πρακτορείου Ρόιτερς, καταγράφουν πως η ΕΕ, που ήταν παραδοσιακά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου για δεκαετίες μείωσε δραστικά τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων ενδίδοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ ώστε να πετύχει  τη λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση» από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες εκτός της πρώην ΕΣΣΔ διαμορφώνονται το 2022 στα 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ποσότητα που σηματοδοτεί πτώση άνω του 45% σε σύγκριση με τα 185,1 bcm που εξήγαγε το 2021.

Πάντως, η Ρωσία αύξησε το ίδιο διάστημα τις πωλήσεις LNG που διακινείται μέσω θαλάσσης, χάρη στο εργοστάσιο Yamal LNG της Novatek στην Αρκτική.

Παράλληλα η Rosstat κατέγραψε πως η παραγωγή ρωσικού LNG αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% μεταξύ Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, φτάνοντας τα 29,7 εκατομμύρια τόνους.

Ξεκινούν εργασίες για κόμβο ενέργειας στην Τουρκία

Στο μεταξύ η Gazprom ανακοίνωσε την έναρξη της υλοποίησης του έργου, που θα καταστήσει την Τουρκία κόμβο φυσικού αερίου. Την εξέλιξη ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς τουλάχιστον για άλλα 20 χρόνια. Προέβλεψε δε ότι το ίδιο διάστημα η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 20%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα