ΑΘΗΝΑ
03:21
|
06.05.2024
Νέος πρέσβης είναι ο Ραμόν Σάντος Μαρτίνεθ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στο Καράκας από τον Νοέμβριο του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική κυβέρνηση διόρισε νέο πρεσβευτή στη Βενεζουέλα, σηματοδοτώντας μια θέρμανση των σχέσεων που έρχεται δύο χρόνια μετά την αναχώρηση της Μαδρίτης ως ένδειξη διαμαρτυείας για την απουσία «ελεύθερων» εκλογών στη χώρα της Καραϊβικής.

Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018, η Ισπανία αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο και αποστασιοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, με αποκορύφωμα την ανάκληση του κορυφαίου απεσταλμένου της στο Καράκας τον Νοέμβριο του 2020.

Ο νέος διορισμός προαναγγέλλει μια αλλαγή σε αυτή τη στάση στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πολιτικών συνομιλιών στο Μεξικό μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των ομάδων της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν νέες συνθήκες που καθιστούν σκόπιμο να ανέβει η εκπροσώπηση της Ισπανίας στη Βενεζουέλα σε επίπεδο πρέσβη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη.

«Μόλις ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Μεξικό, η Ισπανία σκοπεύει να προσπαθήσει να επηρεάσει… το άνοιγμα της πολιτικής διαδικασίας της Βενεζουέλας», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η απόφαση δεν αλλάζει τη θέση της Μαδρίτης για τις εκλογές του 2018.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες θέλει να διασφαλίσει ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2024 στη Βενεζουέλα θα είναι «πιο δημοκρατικές και θα επιτρέπουν στην αντιπολίτευση να παίξει τον ρόλο που δεν μπορούσε να ασκήσει εκείνη την εποχή», είπε.

Νέος πρεσβευτής είναι ο Ραμόν Σάντος Μαρτίνεθ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στο Καράκας από τον Νοέμβριο του 2021.

Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ψήφισε με μεγάλη διαφορά υπέρ της απομάκρυνσης της προσωρινής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Γκουαϊδό, καθώς επιδιώκει ένα ενιαίο μέτωπο ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Ο Γκουαϊδό ήταν το πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στο εξωτερικό από τότε που αυτοανακηρύχτηκε μεταβατικός πρόεδρος το 2019. Αλλά κυρίως λόγω της αποτυχίας της αντιπολίτευσης να απομακρύνει τον Μαδούρο από την εξουσία, ο Γκουαϊδό έχει πέσει σε δυσμένεια στη διεθνή σκηνή.

Οι συνομιλίες που φιλοξένησε το Μεξικό ολοκληρώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα χωρίς να αναμένονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του έτους.

«Η διεθνής κοινότητα, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, έκανε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη», δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα