ΑΘΗΝΑ
02:12
|
08.05.2024
Απάντηση στις προκλήσεις Τσαβούσογλου έδωσε απόψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίδραση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου προκάλεσαν οι πρότερες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας καθώς απείλησε με πόλεμο σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στα 12 ναυτικά μίλια.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» υπενθύμισε ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως η δήλωση Τσαβούσογλου περί «casus belli» (σ.σ. «αιτία πολέμου») παραπέμπει «περισσότερο σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε:

«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα «το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Τι είπε πάλι ο Τσαβούσογλου

Το πρωί ο Τσαβούσογλου  είχε δηλώσει ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει» την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο «ούτε κατά ένα μίλι».

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της χρονιάς. Και συνέχισε:

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει. Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες και εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα