ΑΘΗΝΑ
19:05
|
02.05.2024
Ο Δένδιας καθιστά σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι ευκταίος, υπό έναν, απαράβατο όρο: θα γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» διεμήνυσε σήμερα στην Τουρκία ο υπουγός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μέσω συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Επανέλαβε πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Διαπίστωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτη και αδιανόητη» την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσο μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ελλάδα «έχει επιλέξει» να απαντά με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα. Τόνισε ακόμη πως η χώρα μας δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση» που απαιτείται, ώστε να έρθουν οι δύο χώρες σε μια συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, που και πως θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει με σαφήνεια.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρει πως αντιλαμβάνονται πλήρως το διακύβευμα και καταδικάζουν την απειλητική ρητορική της Άγκυρας, προφορικώς, καθώς και γραπτώς, με ανακοινώσεις στις οποίες σχολιάζεται με απολύτως αρνητικό τρόπο και καταδικάζεται κατηγορηματικά η στάση της γείτονος συνολικά.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τονίζει πως «σε επίπεδο κρατών μελών, εν πολλοίς, ισχύει το ίδιο, αλλά είναι γνωστό πώς θα θέλαμε περισσότερο σαφή και κατηγορηματική τη διατύπωση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα».

Αναφερθείς στις ΗΠΑ, επισημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία όσον αφορά την αγορά και ανανέωση στρατιωτικού εξοπλισμού, ούτε τις συχνές παρεμβάσεις του εκπροσώπου State Department, σε ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας.

Περί Αλβανίας και Λιβύης

Ερωτηθείς πότε θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας απαντά πως στη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με την Αλβανίδα ομόλογό του στα Τίρανα, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας που κατ’ αρχήν έχει υπάρξει, για την παραπομπή της διαφοράς αυτής με σύναψη συνυποσχετικού στη Χάγη. «Πιστεύουμε ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό. Σε πνεύμα συνεργασίας με την αλβανική Κυβέρνηση, αυτό το ζήτημα μπορεί  να επιλυθεί και θα επιλυθεί».

Σχετικά με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η θέση της χώρας μας είναι σαφής και παραμένει αμετακίνητη. «Είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση που θα προκύψει στη χώρα από τις εκλογές, ούτως ώστε η εν λόγω εκλεγμένη κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης» διαμηνύει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα