ΑΘΗΝΑ
04:10
|
15.07.2024
Προβλέπει τη διάθεση 45 δισ. για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε, χθες Πέμπτη, τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, που προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων 45 δισ. για την Ουκρανία.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφία που τον απαθανατίζει καθώς υπογράφει το κείμενο, το οποίο εγγυάται τη χρηματοδότηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους – των δυνάμεων επιβολής της τάξης, των ενόπλων δυνάμεων, της διπλωματίας, των φορέων που ασκούν οικονομική πολιτική – ως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο προϋπολογισμός αυτός «θα επενδύσει στην ιατρική έρευνα, στην ασφάλεια, στην περίθαλψη των βετεράνων», στη βοήθεια έπειτα από φυσικές καταστροφές και σε προγράμματα κατά της βίας κατά των γυναικών, σχολίασε, προσθέτοντας ότι θα εγγυηθεί, επίσης, τη χορήγηση «κρίσιμης βοήθειας στην Ουκρανία».

Το κείμενο του προϋπολογισμού εξασφάλισε την υποστήριξη ορισμένων Ρεπουμπλικάνων, κάτι που επέτρεψε την εύκολη έγκρισή του και προσέφερε στον πρόεδρο μια νομοθετική επιτυχία καθώς οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη χρονιά της θητείας του κι αναμένεται να ζυγίσει εάν θα θέσει, ή όχι, υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Μαζί με τον προϋπολογισμό, υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία νόμου του 19ου αιώνα, ώστε να ορίζεται ρητώς ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να επεμβαίνει για να ανατρέψει την τυπική επικύρωση εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αξιοποίησε ασάφειες στο προηγούμενο κείμενο για να ισχυριστεί πως ο Μάικ Πενς, ο πρώην αντιπρόεδρός του, μπορούσε να σταματήσει την ανάδειξη στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν μετά την εκλογή του, που ο ρεπουμπλικάνος τότε απερχόμενος πρόεδρος δεν αναγνώρισε. Επρόκειτο για ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία αλλαγή στην Ευρώπη

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος του Νεπάλ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός

Ο Τραμπ καλεί για ενότητα μετά την απόπειρα δολοφονίας του

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα