ΑΘΗΝΑ
23:26
|
01.05.2024
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την «εκθετική» επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του για το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την «εκθετική» επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του, την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και την εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου του, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή, αφού εισήλθε στο 2023 με νέα όπλα μετά ρεκόρ δοκιμών πέρυσι.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι κινήσεις του Κιμ είναι σύμφωνες με την ευρεία κατεύθυνση του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του, καθώς έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να ενισχύσει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του οπλοστασίου του για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί εχθρότητα των ΗΠΑ. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η ώθηση του Κιμ να παράγει περισσότερα πυρηνικά όπλα και νέα οπλικά συστήματα αντανακλά τις ελπίδες του να εδραιώσει τη μελλοντική του διαπραγματευτική ισχύ καθώς οδηγεί σε παρατεταμένες εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Τώρα επιθυμούν να απομονώσουν και να πνίξουν (τη Βόρεια Κορέα), κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία», είπε ο Κιμ σε μια συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η κατάσταση που επικρατεί απαιτεί να καταβληθούν διπλάσιες προσπάθειες για να ενισχυθεί συντριπτικά η στρατιωτική δύναμη».

Ο Κιμ κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι «είναι επικίνδυνη για ασύνετη και επικίνδυνη συσσώρευση όπλων» και ότι σαλπίζει ανοιχτά τις προετοιμασίες της για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Αυτό, είπε ο Κιμ, υπογραμμίζει την ανάγκη μαζικής παραγωγής τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης και πίεσης για «μια εκθετική αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας», ανέφερε το KCNA.

Ο Κιμ έθεσε επίσης ένα καθήκον να αναπτύξει ένα άλλο σύστημα ICBM «του οποίου η κύρια αποστολή είναι η γρήγορη πυρηνική αντεπίθεση», ανέφερε το KCNA. Ανέφερε ότι ο Κιμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αναπτύσσουν συχνά μέσα πυρηνικής επίθεσης στη Νότια Κορέα και πιέζουν να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό στρατιωτικό μπλοκ παρόμοιο με το ΝΑΤΟ.

Ο Κιμ είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει επίσης τον πρώτο της στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο «το συντομότερο δυνατό», λέγοντας ότι οι σχετικές προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα και ένας στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης συγκαταλέγονται στη μακρά λίστα επιθυμιών του Κιμ για νέα όπλα. Άλλα όπλα που θέλει περιλαμβάνουν έναν πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, ένα πιο ευέλικτο ICBM με στερεά καύσιμα, έναν υποβρύχιο πυρηνικό πύραυλο και ένα υπερηχητικό όπλο.

«Τα σχόλια του Κιμ από τη συνάντηση του κόμματος φαίνονται σαν μια φιλόδοξη – αλλά ίσως εφικτή – λίστα επίλυσης της νέας χρονιάς», δήλωσε ο Σου Κιμ, αναλυτής ασφαλείας στην RAND Corporation με έδρα την Καλιφόρνια. «Είναι φιλόδοξο καθώς ο Κιμ επέλεξε συνειδητά να ξεκαθαρίσει τι ελπίζει να πετύχει καθώς οδεύουμε προς το 2023, αλλά υποδηλώνει επίσης μια δόση εμπιστοσύνης από την πλευρά του Κιμ».

Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε βασικές δοκιμές που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός νέου στρατηγικού όπλου, μια πιθανή αναφορά σε ένα ICBM με στερεά καύσιμα και έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Ο χαρακτηρισμός της Νότιας Κορέας ως εχθρού από τον Κιμ και η αναφορά στις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είναι «ένα αξιόπιστο πρόσχημα για το καθεστώς να παράγει περισσότερους πυραύλους και όπλα για να εδραιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιμ και να συγκεκριμενοποιήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ως δύναμη πυρηνικών όπλων», είπε ο Σου Κιμ.

Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να γίνει ένα νόμιμο κράτος πυρηνικής ενέργειας ως ένας τρόπος να κερδίσει την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών κυρώσεων και να αναγκάσει το τέλος των τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας που ο Βορράς θεωρεί πρόβα εισβολής.

«Κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του το 2018 (ο Κιμ) διέταξε για πρώτη φορά τη μαζική παραγωγή κεφαλών και βαλλιστικών πυραύλων και διπλασιάζει αυτόν τον ποσοτικό στόχο επέκτασης το επόμενο έτος», δήλωσε ο Άνκιτ Πάντα, ειδικός του Carnegie Endowment για την Διεθνή Ειρήνη.

Ο Πάντα είπε ότι η αναφορά σε ένα νέο ICBM φαίνεται να αφορά ένα σύστημα στερεού καυσίμου, λέγοντας ότι «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μεγαλύτερους πυραύλους στερεού καυσίμου να δοκιμάζονται σύντομα».

Ο Πάντα είπε ότι η εκτόξευση του δορυφόρου θα πρέπει να γίνει τον Απρίλιο. Η Βόρεια Κορέα τυπικά γιορτάζει τις 15 Απριλίου, την επέτειο γέννησης του αείμνηστου πατέρα του Κιμ και ιδρυτή του κράτους, Κιμ Ιλ Σουνγκ, με μεγάλες φανφάρες και κρατικά οργανωμένους εορτασμούς.

Οι εξωτερικές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχουν αυξηθεί αφότου ο Βορράς ενέκρινε πέρυσι έναν νέο νόμο που επέτρεπε την προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και απείλησε ανοιχτά να χρησιμοποιήσει πρώτο τα πυρηνικά του όπλα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση του κόμματος, ο Κιμ επανέλαβε αυτή την απειλή.

«(Η έκθεση του Κιμ) κατέστησε σαφές ότι η πυρηνική μας δύναμη τη θεωρεί ως την πρώτη αποστολή για την αποτροπή του πολέμου και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ωστόσο, εάν δεν καταφέρει να αποτρέψει, θα εκτελέσει τη δεύτερη αποστολή, η οποία δεν θα είναι για την άμυνα», ανέφερε το KCNA.

Οι αυξανόμενες πυρηνικές απειλές του Βορρά έχουν ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις και να ενισχύσουν μια τριμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων και εταίρων της «θα οδηγήσει στο τέλος αυτού του καθεστώτος».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε την εκτόξευση πυραύλου από την περιοχή της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας. Ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου ανέφερε σε δήλωση ότι ο πύραυλος ταξίδεψε περίπου 400 χιλιόμετρα πριν πέσει στο νερό μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Οι Αρχηγοί του Μικτού Επιτελείου χαρακτήρισαν την εκτόξευση «μια σοβαρή πρόκληση» που βλάπτει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κορεατική Χερσόνησο και σε όλο τον κόσμο. Ανέφερε ότι η Νότια Κορέα διατηρεί την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει συντριπτικά τις όποιες προκλήσεις.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας «παραμένουν ακλόνητες».

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή πάνω από 70 πυραύλους πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που εντόπισε η Νότια Κορέα το Σάββατο. Το όργιο δοκιμών του Βορρά υποδηλώνει ότι η χώρα είναι πιθανώς ενθαρρυμένη από το προχωρημένο πυρηνικό της πρόγραμμα, αν και το εάν η χώρα διαθέτει λειτουργικούς πυρηνικούς πυραύλους παραμένει πηγή εξωτερικής συζήτησης.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι η χώρα διεξήγαγε τις δοκιμαστικές βολές του υπερμεγάλου εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων της για να δοκιμάσει την ικανότητα του όπλου. Το KCNA είπε ότι τρεις οβίδες που εκτοξεύτηκαν από τον εκτοξευτή το Σάββατο έπληξαν με ακρίβεια έναν νησιωτικό στόχο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας. Ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλη μια οβίδα από τον εκτοξευτή προς τα ανατολικά της ύδατα την Κυριακή.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι ο εκτοξευτής πυραύλων βάζει όλη τη Νότια Κορέα σε απόσταση κρούσης και είναι ικανός να φέρει μια τακτική πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με το KCNA.

Εξωτερικοί ειδικοί κατηγοριοποιούν τα όπλα που εκτοξεύονται από τον εκτοξευτή ως βαλλιστικούς πυραύλους λόγω της τροχιάς, του βεληνεκούς και άλλων χαρακτηριστικών τους.

«Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της δεν ήταν τεχνικά εντυπωσιακές. Αντίθετα, ο μεγάλος όγκος δοκιμών σε ασυνήθιστες στιγμές και από διάφορες τοποθεσίες δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εξαπολύσει διαφορετικούς τύπους επίθεσης, ανά πάσα στιγμή και από πολλές κατευθύνσεις», δήλωσε ο Λέιφ-Έρικ Ίσλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ.

Οι εχθρότητες μεταξύ των αντιπάλων Κορεών έχουν βαθύνει περαιτέρω από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν η Νότια Κορέα κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι πετούσε drones στα βαριά οχυρωμένα σύνορα των χωρών για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια και απάντησε στέλνοντας τα δικά της drones προς τον Βορρά.

Ο Γιουν της Νότιας Κορέας λέει ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τις προκλήσεις της

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ δήλωσε την Κυριακή ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να διεξάγει συνεχείς πυρηνικές και πυραυλικές προκλήσεις και ο στρατός του Νότου θα πρέπει να απαντήσει με ξεκάθαρα αντίποινα, ανέφερε το γραφείο του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα