ΑΘΗΝΑ
21:35
|
04.05.2024
Το 2023, το Καζακστάν μεταβιβάζει την προεδρία της ΚΑΚ στο Κιργιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2023, το Καζακστάν μεταβιβάζει την προεδρία της ΚΑΚ στο Κιργιστάν.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σαντίρ Τζαπάροφ δεσμεύτηκε ότι, ως πρόεδρος, η χώρα του θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΚΑΚ.

Η απόφαση για την προεδρία του Μπισκέκ ελήφθη στις 14 Οκτωβρίου σε σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ στην Αστάνα. Συμπρόεδροι θα είναι η Ρωσία και το Καζακστάν.

Στόχοι και καθήκοντα της χρονιάς

Στη σύνοδο κορυφής της Αστάνα, ο Τζαπάροφ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για την υποστήριξη και ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ των χωρών της ΚΑΚ σε κατευθύνσεις όπως οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η μεταναστευτική πολιτική, η πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία και η εφαρμογή διεθνών πρωτοβουλιών και διακρατικών προγραμμάτων.

Δεσμεύτηκε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Κιργιζική πλευρά «θα δίνει πάντα ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών που βασίζονται στον σεβασμό των αμοιβαίων συμφερόντων με την επέκταση και την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης πολυεπίπεδων δομών ολοκλήρωσης στο χώρο της ΚΑΚ».

Επιπλέον, ο ηγέτης της Κιργιζίας τόνισε ότι η χώρα του τηρεί μια αμετάβλητη στάση σχετικά με την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με αποκλειστικά ειρηνικό και πολιτικο-διπλωματικό τρόπο.

Τι να αναμένουμε;

Ο Στανισλάβ Πρίτσιν, ερευνητής στο Κέντρο Μετασοβιετικών Σπουδών στο IMEMO, είπε σε ανταποκριτή του TASS ότι είναι δύσκολο να περιμένουμε κάτι από την προεδρία της ΚΑΚ της Κιργιζίας επειδή η δημοκρατία «συνήθως δεν είναι πολύ ενεργός παίκτης σε τέτοια έργα και ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα πιο ουσιαστικών συμμετεχόντων».

Συνολικά, μιλώντας για την προεδρία της ΚΑΚ το επόμενο έτος, ο Πρίττσιν σημείωσε ότι η συμμαχία θα διατηρήσει τη σημασία της στη διακρατική συνεργασία, ιδιαίτερα για τη Ρωσία. «Υπάρχει η ουκρανική κρίση και η τεταμένη κατάσταση γύρω από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, λίγα κράτη είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τη Ρωσία στο πλαίσιο του CSTO ή της EAEU, έτσι ο χώρος της ΚΑΚ εξακολουθεί να διατηρεί πολύ σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά και κοινωνικο-ανθρωπιστικά καθήκοντα και στόχους που είναι σημαντικό για εμάς να υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας», εξήγησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα