ΑΘΗΝΑ
08:04
|
02.05.2024
Mια «σκληρή χρονιά», με το ένα τρίτο των οικονομιών του κόσμου να αναμένεται να βρεθούν σε ύφεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χρονιά που μόλις μπήκε θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από το 2022 για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα βλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το 2023 θα είναι μια «σκληρή χρονιά», με το ένα τρίτο των οικονομιών του κόσμου να αναμένεται να βρεθούν σε ύφεση.

«Οι τρεις μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, και η Κίνα, επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», είπε η Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο πρόγραμμα του CBS, χθες Κυριακή.

Οι δηλώσεις έρχονται αφότου το ΔΝΤ μείωσε τον Οκτώβριο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,7% , από 2,9% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο, εν μέσω αντίξοων συνθηκών συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της απότομης αύξησης των επιτοκίων.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι πιθανό να κινηθεί κάτω από τον μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται μετά την κατάργηση της εξαιρετικά αυστηρής πολιτικής «μηδενικού COVID».

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και κοιτάζοντας το επόμενο έτος, για τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι μήνες, η χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID θα σημάνει εξάπλωση των κρουσμάτων σε όλη την Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι περιμένει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα Κίνας θα βελτιωθούν προς το τέλος του έτους, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη τροχιά της.

«Πριν από τον COVID, η Κίνα παρείχε το 34- 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Δεν το κάνει πια. Στην πραγματικότητα είναι πολύ αγχωτικό για… τις ασιατικές οικονομίες. Όταν μιλάω με Ασιάτες ηγέτες, όλοι ξεκινούν με αυτή την ερώτηση, «Τι πρόκειται να συμβεί με την Κίνα; Θα επιστρέψει η Κίνα σε υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης;»

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το μισό μπλοκ να αναμένεται να βρεθεί σε ύφεση φέτος, είπε η Γκεοργκίεβα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε, ωστόσο, ότι η αμερικανική οικονομία έχει ξεχωρίσει για την ανθεκτικότητά της και θα μπορούσε να αποφύγει εντελώς τη συρρίκνωση φέτος. «Οι ΗΠΑ είναι πιο ανθεκτικές. Οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν την ύφεση», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα