Η πρόεδρος της Τανζανίας, Σαμία Σουλούχου Χασάν, ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης που επιβλήθηκε το 2016 από τον προκάτοχό της.
«Σύμφωνα με τους νόμους μας, είναι δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων να πραγματοποιούν τις δημόσιες συναντήσεις τους… η παρουσία μου σήμερα ενώπιόν σας είναι για να δώσω άδεια… ότι το ανακοινωθέν για την αποτροπή δημόσιων συναντήσεων έχει πλέον αρθεί», ανέφερε η Χασάν, όπως μετέδωσε σήμερα το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITV.
Η Σαμία Σουλούχου Χασάν απευθυνόταν στους ηγέτες των 19 εγγεγραμμένων πολιτικών κομμάτων της Τανζανίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο γραφείο της στην Νταρ ες Σαλάμ.
«Απλώς ενημερώστε μας όπως απαιτούν οι νόμοι. Τα όργανα ασφαλείας θα αξιολογήσουν τα αιτήματά σας. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε απειλή, δεν θα σας επιτρέψουν, αλλά στη φάση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, σίγουρα θα σας επιτρέψουν να πραγματοποιήσετε τις συγκεντρώσεις σας», πρόσθεσε η Χασάν, η οποία είπε ότι η απόφασή της να άρει την απαγόρευση ήταν μέρος της στρατηγικής Συμφιλίωσης, Ανθεκτικότητας, Μεταρρυθμίσεων και Ανοικοδόμησης (Reconciliation, Resilience, Reforms and Rebuilding -4Rs) της χώρας.
Η απαγόρευση τέθηκε από τον πρώην πρόεδρο Τζον Μαγκουφούλι το 2016 κατά την πρώτη του θητεία. Αρχικά προοριζόταν να ισχύει για όλα τα πολιτικά κόμματα, οι επικριτές της, ωστόσο, είπαν ότι στόχευε μόνο την αντιπολίτευση.
Το 2018, η υπό την ηγεσία του Μαγκουφούλι κυβέρνηση ψήφισε νόμο που υποχρεώνει τους bloggers, τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες να υποβάλουν αίτηση για άδεια και να πληρώσουν εφάπαξ τέλος 930 $ για να διατηρήσουν τους ιστότοπούς τους.
Τρία χρόνια αργότερα, η Χασάν ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά το θάνατο του Μαγκουφούλι, στον οποίο είχε προσκολληθεί το παρατσούκλι «η μπουλντόζα» από πολλούς που υποστήριζαν ότι περιόριζε την ελευθερία του λόγου και στόχευε αντιφρονούντες.
Η νυν πρόεδρος υπηρετεί βάσει του συντάγματος το υπόλοιπο της δεύτερης πενταετούς θητείας του Μαγκουφούλι, η οποία λήγει το 2025.
Η Σαμία Σουλούχου Χασάν έχει κατηγορηθεί ότι συνέχισε τις αυταρχικές τάσεις του Μαγκουφούλι.
Παρά την προσπάθειά της να κάνει συμβιβαστικές κινήσεις προς την αντιπολίτευση από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, οι επικριτές της έχουν χαρακτηρίσει την Χασάν «δικτάτορα» και εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για την κατάσταση των πολιτικών ελευθεριών και της ελευθερίας του Τύπου.
Το 2021, η κυκλοφορία μιας εφημερίδας που ανήκε στο κυβερνών κόμμα ανεστάλη επειδή δημοσίευσε μια είδηση που έλεγε ότι η Χασάν δεν θα ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2025.
Επιπλέον, η επτάμηνη κράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρίμαν Μπόουε, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021 κατηγορούμενος για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», επέφερε τεράστιο πλήγμα στα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Χασάν. Ο Μπόουε αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Μάρτιο μετά από δικαστική απόφαση.
Οι υποστηρικτές του είπαν ότι η υπόθεση ήταν μια κίνηση με πολιτικά κίνητρα για τη συντριβή της αντιπολίτευσης και ο Μπόουε έχει καταγγείλει ότι η αστυνομία τον βασάνιζε κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Το προηγούμενο διάστημα, η Χασάν ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας τεσσάρων εφημερίδων και κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις Βρυξέλλες πέρυσι, συνάντησε τον Τουντού Λισού, έναν εξόριστο ηγέτη της αντιπολίτευσης.
(Πηγή: AlJazeera)