ΑΘΗΝΑ
05:20
|
02.05.2024
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph, το ΗΒ σκοπεύει να χαρακτηρίσει επίσημα το επίλεκτο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ως τρομοκρατική ομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαρακτηρίσει επίσημα το επίλεκτο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ως τρομοκρατική ομάδα εντός εβδομάδων, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η υπουργός Εσωτερικών Σούλα Μπρέιβερμαν και ο υπουργός Ασφαλείας Τομ Τουγκεντάτ υποστηρίζουν την κίνηση.

«Οι αξιωματούχοι έχουν χτίσει την υπόθεση» εναντίον του IRGC, «με τις υπηρεσίες ασφαλείας που θεωρείται ότι είχαν κοινές πληροφορίες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης είναι ένα ανεξάρτητο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν. Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, έχει ενεργό προσωπικό μεταξύ 190.000 και 250.000.

Η τοποθέτηση των Φρουρών της Επανάστασης στη μαύρη λίστα θα καθιστούσε ποινικό αδίκημα το να ανήκεις στην ομάδα ή να υποστηρίζεις δημόσια τις ενέργειές της. Ο κατάλογος του Ηνωμένου Βασιλείου με τις απαγορευμένες διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες αποτελείται προς το παρόν από 78 οργανώσεις.

Η είδηση έρχεται αφότου ο Γενικός Διευθυντής της MI5, Κεν Μακκάλουμ, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Τεχεράνη είχε κάνει τουλάχιστον δέκα απόπειρες «να απαγάγει ή ακόμη και να σκοτώσει άτομα με έδρα τη Βρετανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το Ιράν έχει κατηγορήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι υποκινεί τις αντικυβερνητικές αναταραχές που σάρωσαν τη χώρα το περασμένο φθινόπωρο. Τον Δεκέμβριο, η Τεχεράνη έθεσε σε μαύρη λίστα βρετανικές οργανώσεις και Βρετανούς, συμπεριλαμβανομένου του Μακκάλουμ, για «εσκεμμένες ενέργειές τους για την υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων».

Σημειώνεται ότι το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι θα κινήσει νομική υπόθεση κατά της Ουάσιγκτον για τη δολοφονία του Ταγματάρχη Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Κουντς, μιας μονάδας του IRGC που είναι επιφορτισμένη με επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020, με την Ουάσιγκτον να υποστηρίζει τότε ότι ο αξιωματούχος συμμετείχε στον σχεδιασμό επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι η δολοφονία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και ήταν από μόνη της «ακόμα ένα κραυγαλέο παράδειγμα οργανωμένης τρομοκρατικής ενέργειας». Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί με «ψευδείς ισχυρισμούς και προσχήματα, συμπεριλαμβανομένου… του προσωπείου της αντιτρομοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως τρομοκρατική ομάδα το 2019 και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πολλούς Ιρανούς αξιωματούχους. Το Ιράν, με τη σειρά του, έχει επιβάλει κυρώσεις σε πολλά άτομα και οντότητες των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη άνοιξη, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε το ενδεχόμενο να αποσύρει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, πράγμα το οποίο τελικά δεν αποφάσισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα