Με ηγετικά στελέχη της φιλοτουρκικής συριακής αντιπολίτευσης συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της συνάντησης που αναμένεται να έχει τις επόμενες βδομάδες με τους ομολόγους του από Συρία και Ρωσία και λίγες μέρες μετά την πρώτη τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Συρίας, Τουρκίας και Ρωσίας στη Μόσχα.
Ο Τσαβούσογλου δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες από τη συνάντησή του στην ’Αγκυρα με τον επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου» μέρους της συριακής αντιπολίτευσης Μαχμούτ αλ Μασλάτ και άλλα δύο στελέχη. Και οι τέσσερις είχαν τον ίδιο ενδυματολογικό κώδικα θέλοντας να δείξουν πως έχουν κοινή στάση απέναντι στα πράγματα.
«Επαναδιατυπώσαμε την υποστήριξή μας προς τη συριακή αντιπολίτευση και τον συριακό λαό σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο ψήφισμα του ΟΗΕ το 2015 που καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία.
Η ’Αγκυρα υποστηρίζει εδώ και 12 χρόνια Σύρους αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές που προσπαθούν επί ματαίω να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες και τουλάχιστον τρεις μεγάλες χερσαίες εισβολές στη Βόρεια Συρία, η κυβέρνηση του Ερντογάν προτίμησε να ακολουθήσει μία πιο «ευέλικτη» στάση συνδιαλλαγής με τον Σύρο ηγέτη που το 2017 είχε αποκαλέσει «τρομοκράτη».
Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος από το καλοκαίρι ως σήμερα έχει αρκετές φορές δηλώσει πως είναι ανοικτός σε μία συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του υπό τις «κατάλληλες» συνθήκες.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στη Μόσχα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Όμως η Δαμασκός δεν φαίνεται να συμμερίζεται την επιθυμία της Άγκυρας για ένα άνοιγμα. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ασαντ δεν θα συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή εκλογών στην Τουρκία, που είναι προγραμματισμένες το αργότερο για τον Ιούνιο.
Το ενδεχόμενο μιας συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών έχει ανησυχήσει τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατοικούν κυρίως σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έμμεσο έλεγχο της ’Αγκυρας.
Η προοπτική αυτή, που προκάλεσε επίσης την ανησυχία της Ουάσινγκτον, υποστηρίζεται από τη Μόσχα, τη βασική στρατιωτική σύμμαχο της Δαμασκού.