Εκρήξεις σε δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα, σήμερα Τετάρτη, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον εννέα νεκρούς και ισοπέδωσαν σπίτια στην περιοχή Χιράαν της κεντρικής Σομαλίας, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.
«Ξυπνήσαμε σήμερα το πρωί από δύο τεράστιες εκρήξεις», είπε στο Reuters, τοπικός αξιωματούχος ο οποίος έκανε λόγο για πολλά ισοπεδωμένα σπίτια και δέκα νεκρούς συμπεριλαμβανομένων πολιτών, στρατιωτών και μαχητών.
Την ευθύνη για την επίθεση, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε στόχο τις κατοικίες του Περιφερειακού Επιτρόπου και ενός ομοσπονδιακού βουλευτή, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ αναφέροντας ότι στόχος ήταν «πολιτοφύλακες και αποστάτες στρατιώτες».
«Οι τρομοκράτες, αφού ηττήθηκαν, κατέφυγαν στην απελπισμένη στόχευση αμάχων, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τη βούληση του λαού να συνεχίσει να τους νικάει», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Αλ-Σαμπάμπ, θυγατρική της Αλ Κάιντα, μάχεται κατά της κυβέρνησης της Σομαλίας από το 2007. Απωθήθηκε από τη Χιράαν πέρυσι από κυβερνητικές δυνάμεις και φυλετικές, γνωστές ως Macawisley, αλλά συνέχισε να πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή.
Η Αλ Σαμπάμπ δέχεται πιέσεις από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον της, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η κυβέρνηση λέει ότι έχει σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης και έχει ανακαταλάβει δεκάδες οικισμούς, αν και διαφορετικές πλευρές συχνά δίνουν αντικρουόμενες αναφορές για συγκρούσεις.
Παρά την εκστρατεία εναντίον της, η Αλ-Σαμπάμ, παραμένει εδραιωμένη σε τεράστιες περιοχές της αγροτικής κεντρικής και νότιας Σομαλίας και πραγματοποιεί συχνές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχείων.
Στις 29 Οκτωβρίου, 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα σε δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στο υπουργείο Παιδείας και οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν σε 21ωρη πολιορκία ξενοδοχείου στις 27 Νοεμβρίου.
Οι δραστηριότητες της Αλ-Σαμπάμπ έχουν επίσης περιορίσει τις παραδόσεις διεθνούς βοήθειας, επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο της χειρότερης ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής εδώ και τέσσερις δεκαετίες.