ΑΘΗΝΑ
19:08
|
27.04.2024
Αίσθηση προκαλεί η νέα επίσκεψη του Εμιρατινού υπουργού Εξωτερικών στη Δαμασκό και η συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα σε Συρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) που έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα έντονα τα τελευταία λίγα χρόνια με κορυφαία την επίσκεψη του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ στο Άμπου Ντάμπι την περασμένη άνοιξη συνεχίζεται.

Σήμερα ο Εμιρατινός υπουργός Εξωτερικών σείχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν μετέβη στη Δαμασκό όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, συζητώντας τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση από τη συριακή προεδρία, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την πλήρη αποκατάστασή τους εκτιμώντας πως βοηθούν την περιφερειακή σταθερότητα.

To εμιρατινό πρακτορείο ειδήσεων WAM μετέδωσε πως ο Πρόεδρος της Συρίας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και  την ευρύτερη περιοχή με τον τελευταίο να εκφράζει την υποστήριξη της χώρας του στην ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του 12χρονου πολέμου.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ στη Δαμασκό από τον Νοέμβριο του 2021.

Τα ΗΑΕ άνοιξαν ξανά την πρεσβεία τους στη Δαμασκό το 2018 και έκτοτε ασκεί πιέσεις στον Αραβικό Σύνδεσμο για την επαναφορά της Συρίας.

Τα τελευταία χρόνια και άλλες χώρες επιλέγουν την αποκατάσταση  σχέσεων με τη Συρία, όπως το Μπαχρέιν που αποκατέστησε τον Ιούνιο πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας επισκέφθηκε τη Δαμασκό τον περασμένο Ιούλιο επιβεβαιώνοντας πως επιθυμεί την επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.  Επίσης ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ είχε τον Οκτώβριο του 2021 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο Πρόεδρο ενώ από τα τέλη Δεκέμβρη η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα επαναπροσέγγισης με την υποστήριξη της Ρωσίας, προκαλώντας φανερά δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα