Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Αφγανιστάν λένε ότι χιλιάδες παιδιά εισάγονται στο νοσοκομείο με πνευμονία και άλλες αναπνευστικές ασθένειες που προκαλούνται από το κρύο και τον υποσιτισμό.
Η κρίση, λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Η απαγόρευση εργασίας στις γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ οδήγησε περισσότερους από 180 διεθνείς οργανισμούς να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες, λέγοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν στη συντηρητική χώρα χωρίς γυναικείο προσωπικό για να προσεγγίσουν γυναίκες και παιδιά.
Ακόμη και πριν από αυτό, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού βασιζόταν στην ανθρωπιστική βοήθεια μετά το οικονομικό σοκ που επέφερε η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 που προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ του Αφγανιστάν κατά 20% πέρυσι.
Το Αφγανιστάν έχει πληγεί από την περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών από ξένες κυβερνήσεις, την επιβολή των δυτικών κυρώσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της χώρας που έχει παρεμποδίσει σοβαρά το τραπεζικό σύστημα.
«Οι ασθενείς μας έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, ο κύριος λόγος είναι η οικονομία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αρίφ Χασανζάι, επικεφαλής της εσωτερικής ιατρικής στο νοσοκομείο Παίδων Ίντιρα Γκάντι στην Καμπούλ.
Τα στοιχεία των νοσοκομείων έδειξαν ότι περισσότερα από 6.700 παιδιά εισήχθησαν τον Νοέμβριο για πνευμονία, βήχα, άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, σε σύγκριση με περίπου 3.700 τον ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία υποστηρίζει πολλά νοσοκομεία στο Αφγανιστάν, είπε ακόμη και πριν από τους χειμερινούς μήνες, είχε δει αύξηση 50% των παιδιών κάτω των πέντε ετών που εισήχθησαν για πνευμονία το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Οι άνθρωποι πεθαίνουν από πνευμονία φέτος, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών», δήλωσε ο Λουσιέν Κρίστεν, εκπρόσωπος της ICRC στην Καμπούλ, προσθέτοντας ότι ο υποσιτισμός συμβάλλει στο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Οι εργαζόμενοι στην αρωγή είπαν ότι η ρύπανση είχε επίσης επιδεινωθεί φέτος καθώς περισσότεροι άνθρωποι έκαιγαν σκουπίδια και πλαστικά για θερμότητα.
Σε μια πτέρυγα αφιερωμένη σε ασθενείς με πνευμονία στο νοσοκομείο, τα μωρά ξαπλώνουν δύο ή τρία σε ένα κρεβάτι, με ανήσυχους γονείς και μια χούφτα τεντωμένο ιατρικό προσωπικό να τα επιβλέπει. Μερικές μητέρες κρατούσαν μικροσκοπικές μάσκες οξυγόνου στο πρόσωπο των βρεφών, ενώ οι πατεράδες ήταν στρυμωγμένοι τους διαδρόμους έξω.
Ξαφνικά ξέσπασε μια βοή. Ένα μωρό ενός μηνός, ο Μοχάμεντ, σταμάτησε να αναπνέει και τα χείλη του έγιναν μπλε. Ο πανικόβλητος θείος του, κρατώντας το παιδί με μια πράσινη κουβέρτα, οδηγήθηκε σε μια εξειδικευμένη μονάδα έκτακτης ανάγκης δύο ορόφους παρακάτω. Έτρεξε κάτω, καθώς η μητέρα του μωρού έτρεξε πίσω κλαίγοντας.
Στη μονάδα υψηλής εξάρτησης, ο Μοχάμεντ συνδέθηκε με ένα σωλήνα οξυγόνου μέσω της μύτης του. Ο γιατρός είπε ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και θα χρειαζόταν πέντε ημέρες για να σταθεροποιηθεί.
Η μητέρα του παρέμεινε στο κρεβάτι του μωρού. Ο σύζυγός της είχε χάσει τη δουλειά του και δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, είπε. Βλέποντας τον γιο της να σταματά να αναπνέει, είπε: «Ένιωσα σαν να είχε σταματήσει η δική μου καρδιά».