ΑΘΗΝΑ
02:29
|
18.05.2024
Το Παρίσι διατηρεί επαφές με τη Μόσχα «σε όλα τα επίπεδα» και θέλει να τις διατηρήσει έτσι, υποστήριξε η Κατρίν Κολονά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διάλογος με τη Ρωσία είναι απαραίτητος, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να επιστρέψουν σε «βιώσιμη» ειρήνη, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά. Το Παρίσι διατηρεί επαφές με τη Μόσχα «σε όλα τα επίπεδα» και θέλει να τις διατηρήσει έτσι, είπε η υπουργός σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε επαφές με τη Ρωσία όπως και τόσα άλλα έθνη και άλλους διεθνείς αξιωματούχους», είπε η Κολονά, όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας. Είπε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Γάλλος πρέσβης στη Μόσχα είναι επίσης σε συνεχή επαφή με Ρώσους αξιωματούχους, πρόσθεσε.

«Έχουμε διπλωματικές επαφές, που δεν είναι πάντα εύκολες… αλλά που [μας] επιτρέπουν να ανταλλάσσουμε απόψεις, να μεταφέρουμε μηνύματα και να υποβάλλουμε αιτήματα, καθώς και να ελπίζουμε ότι πάντως θα ακουστούμε», είπε.

Πρέπει να σκεφτεί κανείς μπροστά και να εξετάσει ποια θα είναι η διευθέτηση μετά τη σύγκρουση, υποστήριξε η υπουργός. Παραδέχτηκε ότι τέτοιου είδους σκέψεις μπορεί να μην αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα τώρα, καθώς πρέπει να εκπληρωθούν πολλές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία. «Μπορεί να μην είναι σχετικό τώρα, αλλά πρέπει να το σκεφτούμε, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», είπε η Κολονά.

Για να είναι μια τέτοια ειρήνη «διαρκής και δίκαιη», πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας, είπε. Η Κολονά δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει μια «νόμιμη φιλοδοξία να διεκδικήσει εκ νέου την κυριαρχία της», αλλά η δημιουργία «κανονικών συνθηκών για ειρήνη και ασφάλεια» στην Ευρώπη μπορεί να απαιτήσει σκέψη «πέρα από την Ουκρανία» και «θέτοντας ευρύτερα ερωτήματα» σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια (ZNPP) είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα στις συνομιλίες με τη Μόσχα. Το Παρίσι επιδιώκει να βοηθήσει τις προσπάθειες του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» γύρω από τις εγκαταστάσεις, εξήγησε η Κολονά.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα σε αρκετές περιπτώσεις και «αναμφίβολα» θα του ξαναμιλούσε.

Τα σχόλιά της ήρθαν μια μέρα αφότου η Γαλλία υποσχέθηκε εγχώρια κατασκευή ελαφριών αρμάτων μάχης AMX-10 στην Ουκρανία, αποτελώντας το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που έστειλε στο Κίεβο μη σοβιετικά τεθωρακισμένα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση να μην στείλει όπλα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παρατείνει τη σύγκρουση και κινδυνεύει να καταστήσει τις δυτικές χώρες de facto συμμετέχουσες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα