ΑΘΗΝΑ
13:26
|
22.11.2024
Το 2019, ο Μπολσονάρο αντικατέστησε το πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» με το «Γιατροί για τη Βραζιλία» και χιλιάδες Κουβανοί επαγγελματίες υγείας έφυγαν από τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νέσιο Φερνάντες, Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί», το οποίο τερματίστηκε κατά τη διάρκεια της διοίκησης του ηττημένου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, θα συνεχιστεί, όπως μαθεύτηκε σήμερα.

«Η επανέναρξη του προγράμματος “Περισσότεροι Γιατροί” είναι στην άμεση ατζέντα. Θέλουμε να τοποθετήσουμε γιατρούς σε όλους τους δήμους της Βραζιλίας σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Φερνάντες, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα.

Εξήγησε ότι τώρα προτεραιότητα θα είναι η πρόσληψη Βραζιλιάνων, με εγγραφή στα περιφερειακά συμβούλια και η προσφορά κενών θέσεων σε υπηκόους που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Μετά από αυτό, διευκρίνισε ότι οι αλλοεθνείς γιατροί θα καλύψουν τις υπόλοιπες θέσεις.

Το «Περισσότεροι Γιατροί», το οποίο ιδρύθηκε το 2013 επί διακυβέρνησης της Ντίλμα Ρούσεφ, είχε σκοπό να αυξήσει τον αριθμό των επαγγελματιών που θα παρέχουν περίθαλψη, κυρίως σε πόλεις στην επαρχία της χώρας.

Οι γιατροί προέρχονταν από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, η οποία επανεπικύρωσε στις 14 Νοεμβρίου 2018, την αλληλέγγυα και ανθρωπιστική διάθεση των επαγγελματιών υγείας της σε δεκάδες χώρες, όταν ανακοίνωσε την αποχώρηση γιατρών από τη Βραζιλία, καθώς ο Μπολσονάρο έθετε περιορισμούς και έκανε απαξιωτικές δηλώσεις για τους Κουβανούς εργαζόμενους στην υγεία.

Το 2019, ο Μπολσονάρο αντικατέστησε το πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» με το «Γιατροί για τη Βραζιλία».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φερνάντες, μέχρι σήμερα πολλές από τις κενές θέσεις των Κουβανών γιατρών που έφυγαν από την μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής «δεν έχουν καλυφθεί».

Στο πλαίσιο του «Περισσότεροι Γιατροί», το κουβανικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 20.000 Κουβανοί συνεργάτες παρακολούθησαν 113.359.000 ασθενείς σε περίπου 3.600 δήμους, «καλύπτοντας ένα σύνολο έως και 60 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων».

Ομάδα Κουβανών επαγγελματιών υγείας στην Τζαμάικα τον Μάρτιο του 2020.

Μετά την αποχώρηση των γιατρών της Καραϊβικής, ο σημερινός Πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα ευχαρίστησε τους Κουβανούς επαγγελματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και την Κούβα για το ότι βοηθά άλλους λαούς του κόσμου με τα φάρμακά της.

«Τι καλά θα ήταν να είχαμε, όπως η Κούβα, γιατρούς ακόμη και για να εξάγουμε σε άλλες χώρες», είπε ο πρώην συνδικαλιστής σε επιστολή που έστειλε στον κουβανικό λαό μετά τη λήξη της συμμετοχής της Κούβας στο πρόγραμμα.

Διαβεβαίωσε ότι οι δεσμοί αδελφότητας μεταξύ των λαών της Βραζιλίας και της Κούβας είναι πολύ ισχυρότεροι από το παράλογο μίσος και οι Κουβανοί επαγγελματίες υγείας «κέρδισαν τη στοργή και την ευγνωμοσύνη εκατομμυρίων Βραζιλιάνων».

«Γι’ αυτό θέλω να πω στον λαό της Κούβας: να είστε πολύ περήφανοι για τους γιατρούς σας και τις ιατρικές σας σχολές. Έχετε κερδίσει εκατομμύρια θαυμαστές, εκατομμύρια ευγνώμονες στη Βραζιλία», τόνισε τότε ο ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα