ΑΘΗΝΑ
08:35
|
21.09.2024
Η κηδεία του πρώην Πάπα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο να ηγείται της τελετής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος οδήγησε την τελετή της κηδείας του πρώην Πάπα Βενέδικτου την Πέμπτη, αγγίζοντας τρυφερά το φέρετρο του προκατόχου του καθώς στεκόταν στηριγμένος σε ένα μπαστούνι ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών, ορισμένοι από τους οποίους ζήτησαν να γίνει άγιος ο αείμνηστος ποντίφικας.

Ο θάνατος του Βενέδικτου το Σάββατο έδωσε τέλος σε μια δεκαετία του πρώην και του παρόντος Πάπα που ζούσαν δίπλα-δίπλα στο Βατικανό και ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερα από 200 χρόνια που ένας ποντίφικας ηγήθηκε της λειτουργίας για τον προκάτοχό του.

Ο θάνατός του ήταν απώλεια για τους συντηρητικούς που λαχταρούσαν να επιστρέψουν σε μια πιο παραδοσιακή Εκκλησία που συμβολίζεται από τον Βενέδικτο, ο οποίος συγκλόνισε τον κόσμο το 2013, καθώς έγινε ο πρώτος Πάπας εδώ και 600 χρόνια που παραιτήθηκε αντί να βασιλέψει ισόβια.

Στο τέλος της κηδείας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, κάποιοι φώναξαν στα ιταλικά “Santo Subito!” (Κάνε τον άγιο τώρα!). Ήταν η ίδια φράση που χρησιμοποιήθηκε στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 2005, αν και από πολύ περισσότερο κόσμο τότε.

Ενώ τρεις από τους πέντε τελευταίους Πάπες έχουν γίνει άγιοι, μόνο το ένα τρίτο περίπου όλων των ποντίφικων έχουν αγιοποιηθεί στην 2.000χρονη ιστορία της Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος καθόταν το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας λόγω μιας ασθένειας στο γόνατο, σηκώθηκε στο τέλος καθώς το φέρετρο του Βενέδικτου μεταφέρονταν για μια ιδιωτική ταφή μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Σκύβοντας το κεφάλι του σε σιωπηλή προσευχή, ο Φραγκίσκος άγγιξε για λίγο το φέρετρο.

Στα 86 του, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι αλλά δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης, με προγραμματισμένα ταξίδια για Αφρική και Πορτογαλία τους επόμενους μήνες, είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος τώρα από ό,τι ήταν ο Βενέδικτος όταν συνταξιοδοτήθηκε.

Ο ίδιος ο Φραγκίσκος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δίσταζε να παραιτηθεί κάποια μέρα εάν η ψυχική ή σωματική του υγεία τον εμπόδιζε να ασκήσει τα καθήκοντά του, αλλά οι αξιωματούχοι του Βατικανού πάντα αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσε να το κάνει όσο ο Βενέδικτος ήταν ακόμα ζωντανός.

‘Όπως έγινε γνωστό από την Αγία Έδρα, στην εξόδιο ακολουθία του επίτιμου ποντίφικα συμμετείχαν πάνω από εκατόν τριάντα καρδινάλιοι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπολογίζεται πως στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και στους γύρω δρόμους, συνέρρευσαν πάνω από εξήντα χιλιάδες πιστοί για να παρακολουθήσουν την θρησκευτική τελετή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πόλη αλλάζει μαζί με τη σεξουαλικότητα

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα