ΑΘΗΝΑ
07:52
|
05.05.2024
Οι εκκλησίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανησυχούν συνεχώς για την αύξηση των ισραηλινών εξτρεμιστικών επιθέσεων σε χριστιανικές περιουσίες στην πόλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εκκλησίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανησυχούν συνεχώς για την αύξηση των ισραηλινών εξτρεμιστικών επιθέσεων σε χριστιανικές περιουσίες στην πόλη, αναφέρει το Middle East Monitor.

Νυν και πρώην εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Anadolu ότι οι συχνές επιθέσεις σε χριστιανικές περιουσίες τελείωσαν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να τιμωρηθούν οι δράστες.

Την Κυριακή, Ισραηλινοί εξτρεμιστές κατέστρεψαν και γκρέμισαν 30 τάφους με σταυρούς σε χριστιανικό νεκροταφείο που ανήκει στην Ευαγγελική Επισκοπική Εκκλησία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδικάζει την πράξη βανδαλισμού στο Προτεσταντικό Κοιμητήριο του Όρους Σιών στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε σε tweet την Τετάρτη το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Ιστορικό επιθέσεων

Στις 27 Δεκεμβρίου 2022, δεκάδες έποικοι εισέβαλαν στο οικόπεδο 5.000 τετραγωνικών μέτρων στο Silwan, νότια της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο κατήγγειλε την επιδρομή των εποίκων ως «καθαρή καταπάτηση» στις περιουσίες του στην Ιερουσαλήμ.

«Αυτή η ριζοσπαστική ομάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα ή δικαστική υποστήριξη υπέρ της για να της επιτρέψει να εισέλθουν ή να καταλάβουν τη γη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το Πατριαρχείο αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, πριν από δύο χρόνια, ένας οικισμός προσπάθησε να καταλάβει τα ξενοδοχεία Imperial και Little Petra που βρίσκονται στην πλατεία Omar Ibn Al Khattab στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Μετά την καταδίκη αναμένεται η τιμωρία

Ο πρώην επίσκοπος της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, Μουνίμπ Γιουνάν, δήλωσε: «Η επίθεση σε ένα νεκροταφείο που αφηγείται την ιστορία των Λουθηρανών από τον 19ο αιώνα είναι απόδειξη του μίσους των επιτιθέμενων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο πρακτορείο Anadolu, ο Γιουνάν είπε ότι η επίθεση στο νεκροταφείο «είναι απαράδεκτη και όχι μόνο πρέπει να καταδικαστεί αλλά και οι δράστες πρέπει επίσης να τιμωρηθούν».

Τόνισε ότι οι επιτιθέμενοι «στόχευαν να καταλάβουν την Πύλη της Χεβρώνας καταλαμβάνοντας τα ξενοδοχεία Imperial και Petra, τα οποία θα οδηγούσαν στον έλεγχο του τοπικού και διεθνούς χριστιανικού προσκυνήματος στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη».

Σκόπιμη στένωση

Οι πρόσφατες επιθέσεις δεν περιορίστηκαν στην περιουσία της Λουθηρανικής Εκκλησίας, αλλά περιλάμβαναν και περιουσίες άλλων χριστιανικών δογμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, π. Ισά Μουσλέχ, δήλωσε: «Οι εξτρεμιστές επιτίθενται σε εκκλησίες και μοναστήρια, όπως ακριβώς επιτίθενται στο ιερό τέμενος Al-Aqsa».

«Οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας είναι εκτεθειμένοι στις ίδιες επιθέσεις στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι, ο σκοπός μας μας είναι κοινός», πρόσθεσε.

Απέδωσε την αυξανόμενη μείωση του αριθμού των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους εν μέρει στο ότι οι Χριστιανοί αισθάνονται στόχοι εξτρεμιστών.

Ο πατέρας Μουσλέχ κάλεσε τους χριστιανούς να επιστρέψουν στα εδάφη τους για να αντιμετωπίσουν τη «στόχευση των εποίκων», σημειώνοντας ότι «μας παρενοχλούν για να μας εκτοπίσουν, αλλά θα παραμείνουμε μέχρι να δημιουργηθεί το Παλαιστινιακό Κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ο Μουσλέχ είπε ότι «η παρουσία μιας εξτρεμιστικής δεξιάς κυβέρνησης στο Ισραήλ δεν τρομάζει μόνο εμάς αλλά ολόκληρο τον κόσμο».

Εναντίον αγνώστων

Με τα χρόνια, ο Γουαντίχ Αμπου Νασάρ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Αρχηγών των Καθολικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, μαζί με τις ισραηλινές αρχές, ερεύνησαν πολλές επιθέσεις.

«Δεν μιλάμε για μεμονωμένες επιθέσεις αλλά μάλλον για δεκάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες από τις οποίες καταγράφηκαν εναντίον αγνώστων», σημείωσε.

«Αυτό το θέμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε ο Αμπού Νασάρ. «Πρέπει να χρησιμοποιηθούν προηγμένες υπηρεσίες ασφαλείας για να σταματήσουν τα εγκλήματα μίσους και να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη».

Προειδοποίησε για την ανάπτυξη επιθέσεων στο μέλλον και την παραβίασή τους στα νεκροταφεία.

«Η συνέχιση των επιθέσεων θα κάνει τους δράστες τους να πιστέψουν ότι είναι ανέγγιχτοι, οι επιθέσεις τους δεν θα τελειώσουν με νεκροταφεία», σημείωσε ο Αμπού Νασάρ.

Επισήμανε επίσης ότι «τα εγκλήματα μίσους πηγάζουν από ένα εκπαιδευτικό πρόβλημα», προσθέτοντας: «Χρειάζεται ριζική λύση».

Επιβαρυνοντας τις επιθέσεις

Ο Αμπού Νασάρ διηγήθηκε παραδείγματα για το πώς οι ισραηλινές αρχές αντιμετωπίζουν ελαφρά τα εγκλήματα μίσους.

«Στην περίπτωση της επίθεσης στην εκκλησία του Σπήλαιου της Γεθσημανή στην Ιερουσαλήμ, ο δράστης συνελήφθη και στη συνέχεια κηρύχθηκε ανώμαλος», τόνισε, εξηγώντας: «Οι ισραηλινές αρχές συμπεριφέρονται περίεργα με τέτοια ψυχικά ανώμαλα εγκλήματα. Εάν η επίθεση είναι τεκμηριωμένη μέσω των καμερών, οι αρχές λένε ότι τα πρόσωπα είναι θολά και όταν οι επιτιθέμενοι συλλαμβάνονται, είναι πάντα ψυχικά άρρωστοι».

«Δεν αποκλείω να στοχοποιείται η χριστιανική παρουσία, σύμφωνα με ορισμένους Εβραίους φονταμενταλιστές, ο Χριστιανός είναι εχθρός. Υπάρχουν ιδεολογικές διαστάσεις, όχι μόνο πολιτικές, όπως δεν αποκλείω το μίσος μεταξύ ορισμένων», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα