Η Άνα Μπέλεν Μόντες, μια από τους υψηλότερους αξιωματούχους των ΗΠΑ που έχει αποδειχθεί ποτέ ότι κατασκόπευε για την Κούβα, αποφυλακίστηκε πρόωρα, επιβεβαίωσε την Παρασκευή το Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ, αφού πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Μόντες, 65 ετών, είχε παραδεχθεί το 2002 την ενοχή της για συνωμοσία για τη διάπραξη κατασκοπείας, αφού κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε την ηγετική της θέση ως αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) για τη διαρροή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ταυτοτήτων ορισμένων κατασκόπων των ΗΠΑ, στην Αβάνα.
Σε ηλικία 45 ετών, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.
Πολίτης των ΗΠΑ με καταγωγή από Πουέρτο Ρίκο, η Μόντες άρχισε να εργάζεται για την DIA το 1985 και ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της για να γίνει η κορυφαία αναλυτής της υπηρεσίας στην Κούβα.
Οι εισαγγελείς είπαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Μόντες έλαβε κωδικοποιημένα μηνύματα από την Αβάνα μέσω ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων ως συμβολοσειρές αριθμών, τα οποία θα πληκτρολογούσε σε ένα φορητό υπολογιστή εξοπλισμένο με αποκρυπτογράφηση για να μεταφραστεί σε κείμενο.
Κατηγορήθηκε ότι παρείχε την ταυτότητα τεσσάρων κατασκόπων των ΗΠΑ στην Κούβα, καθώς και άλλες απόρρητες πληροφορίες.
Η Μόντες συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 2001, λίγο πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλουν στο Αφγανιστάν. Ο δικηγόρος της, κορυφαίος ειδικός σε θέματα κατασκοπείας, είχε υποστηρίξει ότι είχε συνεργαστεί χωρίς επιφυλάξεις.
Κατά την καταδίκη της ένα χρόνο αργότερα, η Μόντες υποστήριξε ότι είχε υπακούσει στη συνείδησή της και ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην Κούβα ήταν σκληρή και άδικη. «Ένιωσα ηθικά υποχρεωμένη να βοηθήσω το νησί να αμυνθεί από τις προσπάθειές μας να του επιβάλουμε τις αξίες και το πολιτικό μας σύστημα», είπε.
Ο Ρικάρντο Ουρμπίνα, ο δικαστής της ποινής, αποφάσισε ότι έθεσε σε κίνδυνο τους συμπολίτες των ΗΠΑ και το «έθνος συνολικά».
Κατά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή, η Ουρμπίνο είχε διατάξει τη Μόντες να τεθεί υπό επιτήρηση για πέντε χρόνια, με παρακολούθηση της πρόσβασής της στο Διαδίκτυο και απαγόρευση να εργάζεται για κυβερνήσεις και να επικοινωνεί με ξένους πράκτορες χωρίς άδεια.
Υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει ορισμένες κυρώσεις στην Κούβα, αλλά διατήρησαν το εμπάργκο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στο νησί και ενίσχυσαν τους περιορισμούς στους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω έξαρσης του πληθωρισμού και των ελλείψεων φαρμάκων.