ΑΘΗΝΑ
15:08
|
25.04.2024
Ένα βιβλίο από τον πιο στενό βοηθό του Βενέδικτου αποκαλύπτει εντάσεις καθώς δύο άνδρες ντυμένοι στα λευκά ζούσαν στο Βατικανό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν και ο Πάπας Φραγκίσκος συχνά συνέκρινε το να ζει ο πρώην Πάπας Βενέδικτος στο Βατικανό με το να έχει έναν παππού στο σπίτι, ένα βιβλίο από τον πιο στενό βοηθό του Βενέδικτου αποκαλύπτει εντάσεις καθώς δύο άνδρες ντυμένοι στα λευκά ζούσαν στη μικροσκοπική πόλη-κράτος, αναφέρει το Reuters.

Ο Βενέδικτος κηδεύτηκε την Πέμπτη και ώρες μετά την κηδεία στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ένας ιταλικός εκδοτικός οίκος άρχισε να στέλνει στους δημοσιογράφους εκ των προτέρων αντίγραφα του 330 σελίδων «Nothing But The Truth – My Life Beside Benedict XVI], του Αρχιεπισκόπου Γκεόργκ Γκανσουάιν.

Ο Γκανσουάιν, 66, ήταν ο προσωπικός γραμματέας του Βενεδίκτου από το 2003, όταν ο Βενέδικτος ήταν ακόμα ο καρδινάλιος Τζόσεφ Ράτζινγκερ, και παρέμεινε στο πλευρό του για σχεδόν 20 χρόνια μέχρι το θάνατό του το Σάββατο. Ήταν ο φύλακας του Φράνσις μέχρι να αντικατασταθεί το 2020.

Στο βιβλίο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία στις 12 Ιανουαρίου, ο Γκανσουάιν δίνει μια έμπιστη άποψη για την εκλογή του Βενέδικτου το 2005, την απόφασή του το 2013 να γίνει ο πρώτος Πάπας σε 600 χρόνια που παραιτήθηκε, τα χρόνια μετά τον Παπισμό, την ασθένειά του και τις τελευταίες του ώρες.

Παρόλο που ο Βενέδικτος απέφευγε σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες εμφανίσεις μετά την παραίτησή του, παρέμεινε σημαιοφόρος για τους Καθολικούς συντηρητικούς, οι οποίοι ένιωθαν αποξενωμένοι από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Φραγκίσκος, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής της παλιάς λατινικής Λειτουργίας.

Ο Γκανσουάιν λέει ότι ο Βενέδικτος έμεινε «έκπληκτος» που ο Φραγκίσκος δεν απάντησε ποτέ σε δημόσια επιστολή τεσσάρων συντηρητικών καρδιναλίων το 2016, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού καρδινάλιου Ρέιμοντ Λίο Μπερκ, ο οποίος κατηγόρησε τον Φραγκίσκο ότι έσπειρε σύγχυση σε ηθικά ζητήματα.

Το βιβλίο λέει επίσης ότι ο Βενέδικτος δεν συμφωνούσε με ορισμένες από τις θέσεις του Φραγκίσκου.

Αφού ο Φραγκίσκος έδωσε μια μακρά συνέντευξη σε ένα ιησουιτικό περιοδικό έξι μήνες μετά την εκλογή του το 2013, ο Φραγκίσκος έστειλε το περιοδικό στον Βενέδικτο για τα σχόλιά του.

Ο Γκανσουάιν λέει ότι ο Βενέδικτος, στην σχολιασμένη απάντησή του στον Φραγκίσκο, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ο Φραγκίσκος είχε απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις αμβλώσεις και την ομοφυλοφιλία.

Γράφει επίσης ότι ο Βενέδικτος θεώρησε ότι οι αποφάσεις του Φραγκίσκου να περιορίσει τη χρήση της παραδοσιακής λατινικής λειτουργείας ήταν «ένα λάθος».

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι είπε ότι δεν είχε κανένα σχόλιο για το βιβλίο, που γράφτηκε με τον Ιταλό δημοσιογράφο Σαβέριο Γκαέτα και εκδόθηκε από την Piemme, σφραγίδα του Mondadori.

ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΚΥΡΙΩΝ

Για τα πρώτα επτά χρόνια μετά την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, ο Γκανσουάιν διατήρησε τις δύο θέσεις του – Νομάρχης της Ποντιφικής Οικογένειας και ιδιωτικός γραμματέας του πρώην Πάπα.

Ο Γκανσουάιν γράφει ότι δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει σε ένα «κλίμα εμπιστοσύνης» με τον νέο πάπα και ότι ο Φραγκίσκος πιθανότατα τον άφησε να κρατήσει τη δουλειά του νομάρχη για τόσο καιρό από σεβασμό προς τον Βενέδικτο.

Απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο Γκανσουάιν βρέθηκε στο επίκεντρο ενός δύσκολου επεισοδίου σχετικά με ένα βιβλίο για την ιερατική αγαμία που γράφτηκε κυρίως από τον συντηρητικό καρδινάλιο Ρόμπερτ Σάρα.

Ο Σάρα είπε ότι ο Βενέδικτος ήταν συν-συγγραφέας. Ο Βενέδικτος είπε ότι δεν ήταν και ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από το εξώφυλλο.

Ο Γκανσουάιν βρέθηκε στη μέση και ο Φραγκίσκος, ο οποίος σύμφωνα με επίσημες πηγές του Βατικανού τότε δεν ήταν ευχαριστημένος από τον τρόπο αντιμετώπισης του επεισοδίου, ουσιαστικά απέλυσε τον Γκανσουάιν από τη δουλειά του ως νομάρχης.

Ο Γκανσουάιν γράφει ότι ο Φραγκίσκος τον διέταξε «να μην επιστρέψει στη δουλειά αύριο» αλλά να φροντίζει τον άρρωστο Βενέδικτο με πλήρη απασχόληση.

Ο Βενέδικτος έγραψε δύο επιστολές στον Φραγκίσκο καλώντας τον να κάνει ή να πει κάτι για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση επειδή ο Γκανσουάιν υπέφερε και «δέχτηκε επίθεση από όλες τις πλευρές». Ο Φραγκίκος δεν επανέφερε ποτέ τον Γκανσουάιν στη θέση.

Ο Γκανσουάιν έγραψε ότι ο Βενέδικτος του είπε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 ότι είχε αποφασίσει να παραιτηθεί -περίπου πέντε μήνες πριν να το κάνει- και είπε ότι ο Πάπας το είπε αργότερα σε μια χούφτα κορυφαίων αξιωματούχων του Βατικανού.

Είπε ότι προσπάθησε να πείσει τον πάπα να επιβραδύνει και μετά να παραιτηθεί, αλλά ο Βενέδικτος δεν άκουγε κουβέντα και άρχισε να σκέφτεται τον καλύτερο χρόνο για ένα γεγονός που γνώριζαν ότι θα ήταν ιστορικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Προσαγωγές νεαρών Εβραίων στον προαύλιο χώρο του Αλ Άκσα

Ιερώνυμος για επιθέσεις σε πολιτικούς: Η Εκκλησία δεν εκδικείται

Φραστική επίθεση από ιερέα δέχθηκε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα