ΑΘΗΝΑ
20:47
|
19.05.2024
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα επιχειρήσει την έναρξη της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά τη σφοδρή συνδικαλιστική αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να αναβιώσει την προσπάθεια του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να σημειώσει μια σημαντική πολιτική νίκη αυτή την εβδομάδα με την έναρξη της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την σφοδρή συνδικαλιστική αντιπολίτευση, αναφέρει το Reuters.

Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν πρόκειται να αναφέρει λεπτομερώς την Τρίτη τα σχέδια που θα κάνουν τους Γάλλους να εργάζονται περισσότερο, πιθανότατα αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 ή 65 από 62 που είναι σήμερα.

Με μία από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης στον βιομηχανοποιημένο κόσμο, η Γαλλία δαπανά επίσης περισσότερα από τις περισσότερες χώρες σε συντάξεις σχεδόν στο 14% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το πέρασμα της μεταρρύθμισης από το κοινοβούλιο δεν θα είναι εύκολο. Ο Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία εργασίας και θα χρειαστεί να κερδίσει αρκετές δεκάδες συντηρητικούς νομοθέτες ή να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές του εξουσίες για να παρακάμψει τη συνέλευση, κάτι που θα εξοργίσει την αντιπολίτευση και θα ενοχλήσει περαιτέρω το κοινό.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία, όπου το δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη στα 62 είναι βαθιά λατρεμένο, είναι πάντα ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και ακόμη περισσότερο τώρα με την κοινωνική δυσαρέσκεια να αυξάνεται λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Η κυβέρνηση λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να κρατήσει τα οικονομικά του συνταξιοδοτικού συστήματος έξω από το κόκκινο τα επόμενα χρόνια, αλλά μια επιτυχία θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι για τον Μακρόν αφού έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου πέρυσι.

«Στόχος είναι να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί χωρίς αύξηση φόρων ή περικοπή των συντάξεων. Διάφορες επιλογές είναι στο τραπέζι, αλλά όλες περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν.

ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Ο Μακρόν έπρεπε να παγώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2020, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να περιορίσει το ξέσπασμα του COVID και να σώσει την οικονομία.

Τώρα, μπορεί να υπολογίζει σε πιο σκληρή συνδικαλιστική αντιπολίτευση από ό,τι το 2020, με ακόμη και το μεταρρυθμιστικό CFDT – το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας – να απειλεί να διαμαρτυρηθεί, κάτι από το οποίο απείχε πριν από τρία χρόνια παρά τις επιφυλάξεις για τη μεταρρύθμιση εκείνη την εποχή.

«Εάν η ηλικία συνταξιοδότησης ωθηθεί πίσω στα 65 ή τα 64, η CFDT θα κάνει αυτό που έχουμε πει ότι θα κάνουμε, θα αντισταθούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση καλώντας τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της CFDT Λοράν Μπέργκερ την περασμένη εβδομάδα.

Οι εκκλήσεις για αποχωρήσεις θα μπορούσαν να βρουν περισσότερη ανταπόκριση αυτή τη φορά, καθώς οι απογοητεύσεις έχουν ήδη αυξηθεί λόγω της απώλειας αγοραστικής δύναμης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πληθωριστικής κρίσης.

Απελπισμένη να κρατήσει υπό έλεγχο τις κοινωνικές εντάσεις, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των τιμών ρεκόρ της ενέργειας και του φυσικού αερίου, που διατήρησε τον γαλλικό πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.

Αν και η πρόσφατη απεργιακή δράση περιορίστηκε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα διυλιστήρια και οι αεροπορικές εταιρείες, η οργή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει πολύ ευρύτερες διαμαρτυρίες.

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, σε μεγάλο βαθμό αδρανές από τις βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά του Μακρόν το 2018 και το 2019, πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο του Παρισιού το Σάββατο, αν και η συμμετοχή ήταν χαμηλή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι δημοφιλής. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει παρόλα αυτά ότι η διάθεση του κοινού είναι περισσότερο διατεθειμένη προς την παραίτηση παρά την οργή σε σύγκριση με το 2018, δήλωσε ο Βέραν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν μεταρρυθμίζουμε τις συντάξεις για να είμαστε δημοφιλείς, αλλά για να είμαστε υπεύθυνοι. Θα πάμε μέχρι το τέλος γιατί είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιβιώσει το κοινωνικό μας μοντέλο», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα