Το Εποπτικό Συμβούλιο της Meta ανέτρεψε την απόφαση της εταιρείας να αφαιρέσει μια ανάρτηση στο Facebook που χρησιμοποιούσε το σύνθημα «θάνατος στον Χαμενεΐ» για να επικρίνει τον Ιρανό ηγέτη, λέγοντας ότι δεν παραβιάζει τον κανόνα, που απαγορεύει βίαιες απειλές.
Το συμβούλιο, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Meta αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα, ισχυρίστηκε ότι η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να σημαίνει «κάτω ο Χαμενεΐ» αναφερόμενος στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, ο οποίος φέρεται να ηγείται της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο τους τελευταίους μήνες. Προέτρεψε επίσης την εταιρεία να αναπτύξει καλύτερους τρόπους για να συνυπολογίσει αυτό το πλαίσιο στις πολιτικές περιεχομένου της και να περιγράφει με σαφήνεια πότε επιτρέπονται ρητορικές απειλές κατά αρχηγών κρατών.
«Στο πλαίσιο της ανάρτησης και της ευρύτερης κοινωνικής, πολιτικής και γλωσσικής κατάστασης στο Ιράν, το «marg bar Khamenei» θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως «κάτω». Είναι ένα ρητορικό, πολιτικό σύνθημα, όχι μια αξιόπιστη απειλή», έγραψε το διοικητικό συμβούλιο.
Το Ιράν κατακλύζεται από διαδηλώσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο μιας 22χρονης Κούρδο- Ιρανής που συνελήφθη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία» σύμφωνα με τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας για τις γυναίκες.
Οι διαδηλώσεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που διοικείται από σιίτες μουσουλμάνους από την επανάσταση του 1979.
Η αναταραχή δημιούργησε ένα γνωστό πλέον αίνιγμα για τη Meta, η οποία έχει αμφιταλαντευτεί επανειλημμένα ως προς τη βίαιη πολιτική ρητορική στις πλατφόρμες της.
Η εταιρεία απαγορεύει τη γλώσσα που υποκινεί τη «σοβαρή βία», αλλά στοχεύει να αποφύγει την υπερβολή περιορίζοντας την επιβολή σε αξιόπιστες απειλές, αφήνοντας ασάφεια σχετικά με το πότε και πώς εφαρμόζεται ο κανόνας.
Η Meta έχει επίσης αντιμετωπίσει έλεγχο για το πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες της για την οργάνωση που υποκίνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Φράσεις όπως «σκοτώστε τους όλους» εμφανίστηκαν σε χιλιάδες ομάδες του Facebook με έδρα τις ΗΠΑ πριν από την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων εκκλήσεων για βία εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών ηγετών των ΗΠΑ.
Το Εποπτικό Συμβούλιο ανέφερε στην απόφασή του ότι οι δηλώσεις «θάνατος στον Χαμενεΐ» διέφεραν από τις απειλές που δημοσιεύτηκαν γύρω στις 6 Ιανουαρίου, καθώς τότε οι πολιτικοί «ήταν σαφώς σε κίνδυνο» στο πλαίσιο των ΗΠΑ και το «θάνατος για» δεν ήταν ρητορική δήλωση στα αγγλικά.