Η Σουηδία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα εκπληρώσει όλους τους όρους που έχει θέσει η Άγκυρα για την υποστήριξή της, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
«Η Τουρκία επιβεβαιώνει πως οι δύο κάναμε αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε, αλλά λέει επίσης ότι θέλει πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να της δώσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε συνέδριο ομάδας σκέψης στον τομέα της άμυνας στη Σουηδία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν μια τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης.
Υπέβαλαν αίτηση τον Μάιο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά η Άγκυρα αντιτάχθηκε και κατηγόρησε τις χώρες ότι φιλοξενούν μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του «παράνομου» για την Τουρκία, Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Κρίστερσον ξεκαθάρισε ότι οι απαιτήσεις που η Σουηδία δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να εκπληρώσει ήταν εκτός του πεδίου εφαρμογής του τριμερούς μνημονίου. «Κατά καιρούς, η Τουρκία αναφέρει άτομα που θέλουν να δουν να εκδίδονται από τη Σουηδία. Σε αυτό είπα ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της σουηδικής νομοθεσίας», τόνισε ο Ουλφ Κρίστερσον.
Η Άγκυρα εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας να σταματήσει το αίτημα έκδοσης δημοσιογράφου με φερόμενους δεσμούς με τον ισλαμιστή λόγιο Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Τουρκία για απόπειρα πραξικοπήματος.