ΑΘΗΝΑ
20:38
|
05.07.2024
Για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής προειδοποίησε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής προειδοποίησε σήμερα με μία ασυνήθιστη συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα  Haaretz  ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ.

Όπως τόνισε, πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε και προωθεί η νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού  Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως η παρακράτηση και κατάσχεση φόρων ύψους 39 εκατ. δολαρίων που προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή και συλλέγονται από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, η απαγόρευση έπαρσης της παλαιστινιακής σημαίας σε δημόσιους χώρους και της ελεύθερης μετακίνησης Παλαιστινίων αξιωματούχων εντός και εκτός Δυτικής Όχθης, θα δυναμιτίσουν περαιτέρω την ήδη επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της προσφυγής της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να εκφράσει τη νομική του άποψη για την συμπεριφορά των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Όχθη, κάτι που η κυβέρνηση Νετανιάχου χαρακτήρισε σαν «ακραίο αντι-ισραηλινό μέτρο».

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν διεθνώς για την κατοχή» τόνισε ο Μοχάμεντ Στάγιεχ στην εφημερίδα Χα’άρετζ καταγγέλλοντας τα «κέρδη που βγάζει το Ισραήλ από την κατοχή».

Αναφερόμενος στην απόφαση των ισραηλινών αρχών για παρακράτηση φόρων ύψους 39 εκατ. δολαρίων που προορίζονται για τους Παλαιστίνιους ο Στάγιεχ εκτίμησε πως συνιστά «ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο της Παλαιστινιακής Αρχής» ιδιαίτερα εάν αποτύχουν να δράσουν άμεσα η «διεθνής κοινότητα» και κυρίως οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες.

Εξήγησε πως σαν να μην έφθανε η κατάσχεση των φόρων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του παλαιστινιακού δημόσιου τομέα από το Ισραήλ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην καταβάλλουν την τακτική χρηματοδότηση για την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ όσα χρήματα δίνει η ΕΕ αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη συντήρηση βασικών υποδομών.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σχέδια της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου για περαιτέρω αύξηση  και επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη τονίζοντας:

«Διαβάζουμε την κατάσταση πολύ καθαρά. Αυξάνοντας την οικοδομική δραστηριότητα στους εποικισμούς αποσυνδέεται η Ιερουσαλήμ από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη, προσαρτώνται εδάφη της περιοχής C και τώρα επιχειρείται συντριβή της Παλαιστινιακής Αρχής. Αυτό είναι το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ο ίδιος τόνισε ότι όταν μεταβεί, τις επόμενες βδομάδες, σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα ζητήσει άμεσα βήματα από τη μεριά των ΗΠΑ για να αποτραπεί η κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής και μαζί της η δυνατότητα για μελλοντική εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Τίποτα λιγότερο από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη - CNN.gr

Η εκτίμηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού δεν είναι υπερβολική.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς, (που μαζί με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ηγούνται του ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός» που πήρε την τρίτη θέση στη βουλή μετά τις εκλογές της 1ης Νοέμβρη), δήλωσε απροκάλυπτα πως ο ίδιος «δεν έχει κανένα ενδιαφέρον» για την διατήρηση ύπαρξης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καστοριά: Ιδρύεται σχολή Αστυφυλάκων

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

 Χαμάς: Απορρίπτει την ανάπτυξη ξένων «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην Λωρίδα της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα