ΑΘΗΝΑ
17:46
|
02.05.2024
Καλύτερες «θέσεις μάχης» έναντι της «κινεζικής απειλής» αναζητά η Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημιουργήσουν μια μονάδα ταχείας αντίδρασης του Σώματος Πεζοναυτών στην επαρχία Οκινάουα, με στόχο την άμυνα απομακρυσμένων νησιών στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, δήλωσαν ιαπωνικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές.

Ένα παράκτιο σύνταγμα πεζοναυτών (MLR) θα ιδρυθεί εντός λίγων ετών, ως μέρος μιας αναδιάταξης του Σώματος Πεζοναυτών στην περιοχή, ανέφεραν πηγές χθες Δευτέρα, εν μέσω των εντεινόμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Κίνας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν έτοιμο το Okinawa MLR μέχρι το 2026, οπλίζοντάς το με πυραύλους και ελαφρύτερο εξοπλισμό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri Shimbun.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, αναμένεται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ασφαλείας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι δύο πλευρές θα θέσουν και το ζήτημα διμερούς συμφωνίας για το Διάστημα, καθώς η Ιαπωνία επιδιώκει να αποτρέψει επιθέσεις στους δορυφόρους της εν μέσω αυξανόμενης ανάγκης χρήσης τους για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών σχετικά με στρατιωτικές κινήσεις άλλων χωρών, ανέφεραν οι πηγές.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, περιοριζόμενο να επιβεβαιώσει πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης «θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία», συμπεριλαμβανομένης της «αναδιάταξής τους».

Η κίνηση έρχεται καθώς το Τόκιο και η Ουάσιγκτον καταβάλλουν προσπάθειες για να ενισχύσουν τις ικανότητες αποτροπής και αντίδρασης στη νοτιοδυτική Ιαπωνία κοντά στην Ταϊβάν, εν μέσω της έντασης που κυριαρχεί στην περιοχή.

Στην Ιαπωνία είναι σήμερα ανεπτυγμένοι 18.000 Πεζοναύτες – ο μεγαλύτερος αριθμός τους εκτός ηπειρωτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, η τεράστια αμερικανική στρατιωτική παρουσία προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό, με τις τοπικές αρχές να ζητούν μέρος των στρατευμάτων να αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές του αρχιπελάγους.

Εκτός από την Οκινάουα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμα MLR στο Γκουάμ με τη μεταρρύθμιση δύο υπαρχόντων συνταγμάτων, αναφέρουν οι Japan Times.

Αποτελούμενα από περίπου 1.800 έως 2.000 προσωπικό ανά μονάδα, τα MLR είναι ικανά να αναπτύσσουν με ευελιξία μικρές ομάδες πεζοναυτών σε απομακρυσμένα νησιά προκειμένου να εξασφαλίσουν ερείσματα έναντι επιτιθέμενων εχθρών και να υποστηρίξουν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ή των συμμάχων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα