ΑΘΗΝΑ
13:03
|
25.03.2023
Το εφετείο της Τρίπολης απάντησε στην προσφυγή Λίβυων δικηγόρων βγάζοντας άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πάγο» στα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει στην πρακτική εφαρμογή των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων που υπέγραψε με την «προσωρινή» κυβέρνηση του δοτού Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά έβαλε σήμερα το Εφετείο της Τρίπολης.

Με την απόφασή του, τερματίζει την εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψε στις αρχές του Οκτώβρη του 2022 η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, Νάιλα  αλ Μανγκούς με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στη λιβυκή ΑΟΖ όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες το Νοέμβρη του 2019 παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Είχε προηγηθεί τότε  η έντονη αντίδραση ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι ΗΠΑ είχαν επαναλάβει πως η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά οφείλει να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της Λιβύης ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε αυτήν.

Η ΕΕ είχε χαρακτηρίσει το τελευταίο τουρκολιβυκό μνημόνιο παράνομο καθώς στρέφεται κατά του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών μελών, όπως αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πώς προέκυψε η απόφαση του Εφετείου της Τρίπολης

Η απόφαση του εφετείου της Τρίπολης ανακοινώθηκε σήμερα μετά την πρόσφατη προσφυγή πέντε Λίβυων δικηγόρων, οι οποίοι είχαν καταθέσει αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή του τουρκολιβυκού μνημονίου Μανγκούς-Τσαβούσογλου εκτιμώντας πως η συμφωνία «σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης» (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εάν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ινδία: Ο Γκάντι λέει ότι ο αποκλεισμός του έχει «πολιτικά κίνητρα»

Αλγερία, Γαλλία τερματίζουν τη διπλωματική κρίση

Ex-England striker Gary Lineker scores against the UK government’s ‘cruel’ plans for asylum-seekers

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 25η Μαρτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα