ΑΘΗΝΑ
01:54
|
20.04.2024
Απόρρητα έγγραφα από τις ημέρες της αντιπροεδρίας του Τζο Μπάιντεν ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο από τους προσωπικούς δικηγόρους του προέδρου των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόρρητα έγγραφα από τις ημέρες της αντιπροεδρίας του Τζο Μπάιντεν ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο από τους προσωπικούς δικηγόρους του προέδρου των ΗΠΑ σε παλιό γραφείο του στην Ουάσιγκτον, δήλωσε δικηγόρος του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα.

Σχεδόν 10 έγγραφα βρέθηκαν στο γραφείο του Μπάιντεν στο Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, ανέφερε νωρίτερα το CBS News, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ζήτησε από τον εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Σικάγο να εξετάσει τα απόρρητα έγγραφα που παραδόθηκαν στα Εθνικά Αρχεία.

Το απόρρητο υλικό αναγνωρίστηκε από προσωπικούς δικηγόρους του Μπάιντεν στις 2 Νοεμβρίου, ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ανέφερε ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου, σε δήλωση τη Δευτέρα.

Το Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement είναι στο όνομα του Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποιούσε περιοδικά τον χώρο των γραφείων του από τα μέσα του 2017 μέχρι την έναρξη της προεδρικής του εκστρατείας το 2020. Το Γραφείο του Λευκού Οίκου ειδοποίησε τα Εθνικά Αρχεία την ημέρα της ανακάλυψης αυτών των εγγράφων, είπε ο Σάουμπερ, προσθέτοντας ότι τα Εθνικά Αρχεία έλαβαν το υλικό το επόμενο πρωί.

Ο Σάουμπερ δήλωσε επίσης ότι τα έγγραφα δεν ήταν αντικείμενο οποιουδήποτε προηγούμενου αιτήματος ή έρευνας από τα Εθνικά Αρχεία.

Τα έγγραφα εντοπίστηκαν, όταν οι προσωπικοί δικηγόροι του Μπάιντεν «συσκευάζανε αρχεία που βρίσκονταν σε μια κλειδωμένη ντουλάπα για να προετοιμαστούν να εκκενώσουν τον χώρο γραφείων στο Κέντρο Πεν Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον», διευκρίνισε ο Σάουμπερ. Πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα Εθνικά Αρχεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα Εθνικά Αρχεία και ο συνεργάτης τους δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017.

Η δήλωση του Σάουμπερ δεν ανέφερε τον αριθμό των διαβαθμισμένων εγγράφων, το τι περιείχαν ή το επίπεδο διαβάθμισής τους. Το δίκτυο CBS News ανέφερε ότι δεν περιείχαν πυρηνικά μυστικά.

Ο εκπρόσωπος Τζέιμι Ράσκιν, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι οι δικηγόροι του Μπάιντεν «φαίνεται ότι έχουν λάβει άμεσα και κατάλληλα μέτρα» μετά την εύρεση των εγγράφων. Ο Ράσκιν πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Γκάρλαντ θα «λάβει μια αμερόληπτη απόφαση για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια μπορεί να χρειαστεί».

Σημειώνεται πως άκρως απόρρητα έγγραφα είχε στην κατοχή του και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα στην πολυτελή εξοχική του κατοικία στο Μαρ α Λάγκο. Για την κίνησή του μάλιστα να πάρει από τον Λευκό Οίκο φεύγοντας άκρως απόρρητα έγραφα είχε εντονότατα κατακριθεί από τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν καθώς αυτό απαγορεύεται και αποτελεί μάλιστα ποινικό αδίκημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα