ΑΘΗΝΑ
18:19
|
05.12.2023
Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τάχθηκε κατά της επιρροής των πολιτικών στις αποφάσεις των τραπεζιτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED)  από πολιτικές επιρροές ζήτησε σήμερα ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, στο φόρουμ Riksbank Κεντρικών Τραπεζιτών με χορηγό την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας.

«Η ανεξαρτησία της FED  από την επιρροή των πολιτικών είναι κεντρική σε ό,τι αφορά την ικανότητά της στη μάχη κατά του πληθωρισμού» είπε ο Πάουελ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός «μπορεί να απαιτήσει μέτρα μη δημοφιλή βραχυπρόθεσμα όπως η αύξηση των επιτοκίων που επιβραδύνει την οικονομία». Πρόσθεσε πως η απουσία «άμεσου πολιτικού ελέγχου» στις αποφάσεις της FED επιτρέπει να πάρει μέτρα δίχως να υπολογίζει «βραχυπρόθεσμες» πολιτικές συνέπειες, όπως προφανώς είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ακρίβεια του κόστους ζωής και του κόστους δανεισμού.

Σημείωσε επίσης πως δίχως νομοθεσία στο κογκρέσο, δε θα είναι κατάλληλο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να χρησιμοποίηση την νομισματική πολιτική ή άλλα εργαλεία εποπτείας για να προωθήσει μία «πιο πράσινη οικονομία» ή να επιτευχθούν στόχοι που αφορούν την κλιματική αλλαγή. «Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε πολιτικοί ρυθμιστές για το κλίμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και ο Γεραπετρίτης αύριο στη σύνοδο του Μακρόν για τη Γάζα

Το Politico θυμάται την Καϊλή και το Qatargate

Ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα Σκόπια

«Εκτός» η Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα