ΑΘΗΝΑ
01:35
|
27.07.2024
Το σκίτσο του Μπιλ Μπράμχαλ για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στην Ουάσινγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέρασαν δύο χρόνια από την έφοδο υποστηρικτών, ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ημέρα επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Η μαζική διαδήλωση αμφισβήτησης της ήττας του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον ξέφυγε από κάθε έλεγχο και ο όχλος εισέβαλε στον «ναό» της αμερικανικής δημοκρατίας. Δύο χρόνια μετά βουλευτές, κυρίως Δημοκρατικοί, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Καπιτώλιο με τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή.

Στην ομιλία του, ο Χακίμ Τζέφρις, ο νέος ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπενθύμισε ότι έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους λόγω της επιδρομής στο Κογκρέσο και 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των γεγονότων. «Βίαιοι ταραχοποιοί εισήλθαν στο κτίριο του Κογκρέσου και προσπάθησαν να εμποδίσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Τζέφρις, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμονες στους αξιωματικούς ασφαλείας που απέτρεψαν αυτή την επιδρομή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο αναφέροντας ότι πριν από 2 χρόνια, το Κογκρέσο δέχθηκε επιδρομή, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των ΗΠΑ, ακόμη και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, προσθέτοντας ότι οι επιδρομείς πραγματοποίησαν «επίθεση στη δημοκρατία», αγνοώντας τη βούληση του λαού.

Η έρευνα του Κογκρέσου για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου κατέληξε τελικά μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Καυστικό, ειρωνικό αλλά και ξανά επίκαιρο το σκίτσο Μπιλ Μπράμχαλ υπενθυμίζει ότι έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς απόπειρα πραξικοπήματος στην Ουάσινγκτον και παρακινεί τον «Θείο Σαμ» να συνεχίσει την «καλή δουλειά» για τη διαφύλαξη της αμερικανικής δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα αναλυτές «βλέπουν» πολλές ομοιότητες μεταξύ των τραμπικών της Ουάσινγκτον με τους μπολσοναριστές της Βραζιλίας.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Θέμης Τζήμας στο Κοσμοδρόμιο πρόκειται για χονδροειδές ψέμα η δήθεν φιλελεύθερη εκδοχή του κατεστημένου της Ουάσιγκτον να χρεώνει τον Μπολσονάρου στον Τραμπ και στον τραμπισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα