Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ για να υπογράψουν την τρίτη Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε.Ε. (οι δύο προηγούμενες υπογράφηκαν το 2016 και το 2018).
Η διακήρυξη κάνει λόγο για μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της ευρωατλαντικής ασφάλειας, αναφέρει την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας ως κίνδυνο και υπογραμμίζει την ανάγκη μιας συμπληρωματικής προς το ΝΑΤΟ αναβάθμισης της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς και την ανάγκη να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι των δύο οργανισμών ενάντια σε «υβριδικές απειλές» και σε ξένες παρεμβάσεις που σχετίζονται με την πληροφόρηση.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι τρεις αξιωματούχοι παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν «την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας» που να είναι «συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ», ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν και πως θα πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «όλος ο απαραίτητος στρατιωτικός εξοπλισμός που χρειάζεται και μπορεί να χειριστεί για να υπερασπιστεί την πατρίδα της», συμπεριλαμβανομένων και «προηγμένων συστημάτων αεράμυνας».
Η κοινή διακήρυξη:
- Η στρατηγική εταιρική σχέση ΝΑΤΟ-Ε.Ε. βασίζεται στις κοινές μας αξίες, την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία στον ευρωατλαντικό χώρο.
- Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών. Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει επιδεινώσει μια κρίση τροφίμων και ενέργειας που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
- Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία και επαναλαμβάνουμε την αταλάντευτη και συνεχή υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Υποστηρίζουμε πλήρως το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα και στο να επιλέγει το πεπρωμένο της.
- Οι αυταρχικοί παράγοντες αμφισβητούν τα συμφέροντα, τις αξίες και τις δημοκρατικές μας αρχές χρησιμοποιώντας πολλαπλά μέσα – πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά.
- Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού. Η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και οι πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
- Οι επίμονες συγκρούσεις, η ευθραυστότητα και η αστάθεια στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας υπονομεύουν την ασφάλειά μας και παρέχουν πρόσφορο έδαφος σε στρατηγικούς ανταγωνιστές, καθώς και τρομοκρατικές ομάδες, να αποκτήσουν επιρροή, να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνίες και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.
- Όπως υπογραμμίζεται τόσο από τη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ όσο και από τη Στρατηγική Πυξίδα της Ε.Ε., αυτή είναι μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα, που καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ τη σημασία του διατλαντικού δεσμού, καλώντας σε στενότερη συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
- Το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τους Συμμάχους του και απαραίτητο για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ.
- Η αλληλοενισχυόμενη στρατηγική μας συνεργασία συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. διαδραματίζουν συμπληρωματικούς, συνεκτικούς και αμοιβαία ενισχυόμενους ρόλους για την υποστήριξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Θα κινητοποιήσουμε περαιτέρω το συνδυασμένο σύνολο μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε είναι πολιτικά, είτε οικονομικά, είτε στρατιωτικά, για να επιδιώξουμε τους κοινούς μας στόχους προς όφελος του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών μας.
- Βασιζόμενοι στην Κοινή Διακήρυξη της Βαρσοβίας του 2016 και στην Κοινή Δήλωση των Βρυξελλών του 2018, οι οποίες διεύρυναν σημαντικά το εύρος και το βάθος της εταιρικής μας σχέσης, που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια, επιτύχαμε πρωτοφανή πρόοδο σε όλους τους τομείς συνεργασίας.
- Καταλήξαμε σε απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών, στην επιχειρησιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων θεμάτων, της στρατιωτικής κινητικότητας, των αμυντικών δυνατοτήτων, της αμυντικής βιομηχανίας και έρευνας, των ασκήσεων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων εταίρων.
- Καθώς οι απειλές και οι προκλήσεις για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε εξελίσσονται ως προς το εύρος και το μέγεθος, θα προχωρήσουμε τη συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία μας. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε υφιστάμενους τομείς και θα επεκτείνουμε και θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα τον αυξανόμενο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό, τα ζητήματα ανθεκτικότητας, την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, τις αναδυόμενες και ενοχλητικές τεχνολογίες, το διάστημα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και την ξένη χειραγώγηση πληροφοριών και παρέμβαση.
- Με την υπογραφή αυτής της δήλωσης θα προωθήσουμε τη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πνεύμα του πλήρους αμοιβαίου ανοίγματος και σε συμμόρφωση με την αυτονομία λήψης αποφάσεων των αντίστοιχων οργανισμών μας και χωρίς προκαταλήψεις στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας οποιουδήποτε από τα μέλη μας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε τη διαφάνεια ως κρίσιμη. Ενθαρρύνουμε την όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή των Συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. στις πρωτοβουλίες της. Ενθαρρύνουμε την όσο το δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή των μελών της Ε.Ε. που δεν αποτελούν μέρος της Συμμαχίας στις πρωτοβουλίες της.
- Θα αξιολογούμε την πρόοδο σε τακτική βάση.