Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μιλώντας μετά την υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν κυρώσεις κατά των χωρών που υποστηρίζουν στρατιωτικά τη Μόσχα, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Λευκορωσία και το Ιράν.
«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το Κρεμλίνο για όσο χρειαστεί με ένα αυστηρό καθεστώς κυρώσεων, θα επεκτείνουμε αυτές τις κυρώσεις σε όσους υποστηρίζουν στρατιωτικά τον πόλεμο της Ρωσίας, όπως η Λευκορωσία ή το Ιράν», είπε.
«Και θα επανέλθουμε με νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, απαντώντας στον ρόλο της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Χθες, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο της σύστασης κοινής στρατιωτικής δύναμης από τις δύο χώρες. Η Μόσχα και το Μινσκ ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης τον Οκτώβριο, εν είδει απάντησης στην αυξανόμενη παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας.
Το Μινσκ επέτρεψε επίσης στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης στρατιωτικής της επίθεσης στη γειτονική Ουκρανία, αν και αρνήθηκε να παράσχει στρατεύματα για την επιχείρηση.
Τον Δεκέμβριο, η Ε.Ε. ανακοίνωσε κυρώσεις σε Ιρανούς ηγέτες και σε ιρανικές οντότητες κατηγορώντας την Τεχεράνη πως η Μόσχα χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκε από το Ιράν στην Ουκρανία.
Η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι στην Ουκρανία θα πρέπει να δοθεί «όλος ο απαραίτητος στρατιωτικός εξοπλισμός που χρειάζεται και μπορεί να χειριστεί για να υπερασπιστεί την πατρίδα της», συμπεριλαμβανομένων και «προηγμένων συστημάτων αεράμυνας».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι «έχει επανειλημμένα ζητήσει μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, προκειμένου να εγγυηθεί η ικανότητά της να αμυνθεί» και υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τις «κοινές αξίες» της Ευρώπης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επίσης παρών στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν «την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας» που να είναι «συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να πάει τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ στο «επόμενο επίπεδο», καθώς αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλεια στην Ευρώπη.