ΑΘΗΝΑ
12:51
|
25.03.2023
Στο 1,7% κατέβασε η Παγκόσμια Τράπεζα τις προβλέψεις της για το διεθνές ΑΕΠ το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χαμηλή και πολύ πιο αργή αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς προβλέπουν φέτος οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως επισημαίνεται στην έκθεση «Προοπτικές της Διεθνούς Οικονομίας» για το 2023 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της έκθεσης βασίζουν τη νέα πρόβλεψη για ισχνή οικονομική ανάπτυξη στο «φονικό συνδυασμό» του υψηλού πληθωρισμού σε δεκάδες πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες, της αύξησης των επιτοκίων και των διαταράξεων στις αγορές που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην έκθεσή τους προβλέπουν πως οι συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης θα είναι «βαρύτερες για δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες».

Η νέα εκτίμηση συνιστά «διόρθωση» της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 κατά 3%. Το 2024 προβλέπεται η αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς πως θα είναι στο 2,7%.

Πάντως, η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% συνιστά τον πιο αργό ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης εδώ και περίπου 30 χρόνια με εξαίρεση την ύφεση των ετών 2009 και 2020.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2023 (και να κυμανθεί στο 1,9) στην ευρωζώνη η ανάπτυξη προβλέπεται σχεδόν μηδενική και στην Κίνα θα κυμανθεί στο 4,3%  (0,9% πιο κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη).

Ακόμη δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για δεκάδες αφρικανικές χώρες. Το 2023-2024 οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένουν ανάπτυξη 1,2%.

Στο 1,7% κατέβασε η Παγκόσμια Τράπεζα τις προβλέψεις της για το διεθνές ΑΕΠ το 2023.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, αναφέρει ότι η κρίση που αφορά την ανάπτυξη «εντείνεται όσο επιδεινώνεται η διεθνής ανάπτυξη». Εκτιμά δε πως οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν πολυετή περίοδο χαμηλής ανάπτυξης εξαιτίας των πολλών χρεών που έχουν, των υψηλών επιτοκίων και των λιγότερων ξένων επενδύσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ινδία: Ο Γκάντι λέει ότι ο αποκλεισμός του έχει «πολιτικά κίνητρα»

Ex-England striker Gary Lineker scores against the UK government’s ‘cruel’ plans for asylum-seekers

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 25η Μαρτίου

Συμφωνία Καναδά-ΗΠΑ για την παράτυπη μετανάστευση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα